Obrazovanje

Ministarstvo o protestu roditelja u Banjaluci: Nismo dobili niti jednu predstavku

Ministarstvo o protestu roditelja u Banjaluci: Nismo dobili niti jednu predstavku
Foto: Dijana Petrušić | Ministarstvo o protestu roditelja u Banjaluci. Nismo dobili niti jednu predstavku

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje pravo roditelja da izražavaju svoj stav u vezi sa izborom novog direktora Javne ustanove Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka ali naglašavaju da još uvijek nisu dobili niti jednu pisanu predstavku roditelja u vezi sa radom direktora, rečeno je za "Nezavisne novine" u ovom ministarstvu.

Naime, kako oni navode u toku današnjih protesta od 104 djece uključene u programe predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavi nije prisustvovalo njih 38.

Iz resornog ministarstva pozivaju roditelje da postupaju u skladu sa najboljim interesima djece i da istoj omoguće redovno pohađanje nastave.

"Školski odbor Javne ustanove Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, raspisao je konkurs za izbor i imenovanje direktora navedene ustanove 1. decembra 2023. godine, a Odluku o izboru novog direktora Snježane Pajčin, diplomiranog defektologa, sa dugogodišnjim radnim iskustvom i ostvarenim rezultatima u radu, Vlada Republike Srpske donijela je 4. aprila 2024. godine. Naglašavamo da Snežana Pajčin u potpunosti ispunjava sve uslove za izbor direktora ove navedene ustanove, te da je konkurs za izbor direktora raspisan i sproveden u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast", navode oni.

Kako dodaju, s obzirom da je procedura vezana za izbor novog direktora sprovedena svi roditelji koji budu imali primjedbe na rad novog direktora mogu iste da jasno obrazlože i upute Školskom odboru, Ministarstvu prosvjete i kulture kao i Republičkoj prosvjetnoj inspekciji.

Podsjećamo, roditelji čija djeca pohađaju nastavu u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci, jutros  su održali protest, jer su nezdovoljni imenovanjem novog direktora, odnosno promjenom školske uprave.

Vlada Republike Srpske imenovala je Snežanu Pajčin za novog direktora, koja je, inače dugogodišnji logoped u ovoj školi, a njenim imenovanjem nezadovoljna je grupa od 50 roditelja, te su na ovaj način željeli da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Naime, prethodna dva mandata direktor ove ustanove je bio Saša Tatić, čijim radom su roditelji bili zadovoljni, i za koga smatraju da bi trebao da ostane na čelu ove ustanove.

Nezadovoljni roditelji ističu da su za ovaj problem obraćali i Kabinetu presjednika RS, Vladi RS, Ministarstavu zdravlja i socijalne zaštite, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ali odgovore nisu dobili.

Oni su složni u tome da je imenovanje Snežane Pajčin za direktora, potpuno pogrešno, te smatraju da ona nije za obavljanje ove funkcije, jer im se ne sviđa njen rad sa djecom, koji je kako oni navode često grub, što djecu na neki način plaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije