Obrazovanje

Mlade ne zanimaju agrar ni šumarstvo

Mlade ne zanimaju agrar ni šumarstvo
Foto: Velibor Tripić | Mlade ne zanimaju agrar ni šumarstvo

BANJALUKA - Na Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci prijavilo se tek 20 kandidata, iako je planiran upis 74 studenta u predstojećoj akademskoj godini.

Slična je situacija i na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, gdje ni polovina kvote nije popunjena - u trku za indeks upustilo se svega 45 svršenih srednjoškolaca, a čekalo ih je 100 mjesta.

"Mi smo na prvom upisnom roku imali kandidata više nego prošle godine, ali mislim da kvota neće biti popunjena ni u predstojeća dva roka. I u drugim državama bilježi se pad broja studenata na poljoprivrednim fakultetima. Borba je za studente u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji...", rekao je za "Nezavisne" Zlatan Kovačević, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Prijemne ispite studenti su juče polagali za većinu fakulteta, a osim za agrar i za šumarstvo, mladi zainteresovanost nisu pokazali za još neke oblasti. Recimo, na banjalučkom Rudarskom fakultetu, gdje ima 40 mjesta, za polaganje prijemnog ispita prijavilo se tek 12 potencijalnih studenata.

Na Akademiju umjetnosti prijavilo se 89 kandidata za 110 mjesta, a na Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet 129 ih je u borbi za 116 indeksa.

Ekonomski fakultet želi da upiše 169 kandidata, a imaju 174 mjesta, dok na Elektrotehniči fakultet želi nih 168, s tim što ih čeka 196 mjesta.

Za Mašinski fakultet, gdje je 140 mjesta, želju je izrazilo 97 kandidata, a za Medicinski vlada veliko interesovanje - prijavilo ih se 462, a samo je 375 mjesta.

Da postanu pravnici, poželjelo je 106 mladih (a ima 160 mjesta), a za Prirodno-matematički fakultet upisalo ih se 125, s tim što je indeksa za 200.

Tehnološki fakultet poželjelo je da upiše 72 (120 mjesta), Fakultet bezbjednosnih nauka 133 (100 mjesta), Fakultet političkih nauka 68 (140 mjesta), Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 43 (52 mjesta), Filozofski fakultet 220 (187 mjesta), Filološki fakultet u Banjaluci 94 (178 mjesta).

"Najveće interesovanje definitivno i ove godine vlada za Fakultet bezbjednosnih nauka i studijski program Medicina na Medicinskom fakultetu", rekli su za "Nezavisne" na Univerzitetu u Banjaluci.

Kada je riječ o studijskim programima, u Banjaluci je najmanje zainteresovanih za Tehničko vaspitanje i informatiku na PMF-u, Ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, te Zaštitu na radu na Mašinskom fakultetu.

Želju da se upiše na Mašinski fakultet ima i devetnaestogodišnja Banjalučanka Bojana Čolić, koja je juče polagala prijemni ispit i uvjerena je da će njen trud u prethodnom obrazovanju uroditi plodom.

"Prijemni ispit smo polagali iz matematike i zadovoljna sam kako sam uradila. Nadam se da ću uspjeti upisati Mašinski fakultet, te da ću biti na budžetu. Želja mi je da budem inženjer mehatronike", rekla nam je Čolićeva.

Velikog interesovanja za poljoprivredu i šumarstvo nije bilo ni na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Na Poljoprivredni fakultet prijavilo ih se svega 30 (156 mjesta), od čega na studijski program Šumarstvo svega 12 (62 mjesta).

Međutim, brojke su, kada je riječ o drugim programima, ohrabrujuće, što, tvrde, nije slučajno, jer su mnogo uložili na efikasniji rad, opremanje, nastavni kadar i dr.

"Ukupan broj prijavljenih kandidata je 1.037, što je više nego prošle godine za 33 studenta. Na prijemne ispite juče je izašlo 1.017 kandidata", rekao je za "Nezavisne" Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Baš kao i u Banjaluci, i kod njih vlada ogromno interesovanje za Medicinski fakultet.

"Najviše prijava je na Medicinskom fakultetu - 223. To prevazilazi odobreni plan upisa, tako da će se tu vjerovatno ići na proširivanje upisnih kvota", kaže Pašalić.

Najveće interesovanje na Medicinskom fakultetu Foča i ove godine je za Odsjek medicine. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, na Pravoslavnoj teologiji i Bogoslovsko-pastirskom smjeru mjesta ima za 70 brucoša, a za polaganje prijemnog ispita prijavila su se tek 24 kandidata.

Ima još mjesta

Za polaganje prijemnih ispita za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija Univerziteta u Banjaluci prijavila su se 2.052 kandidata, a ovaj univerzitet planira da upiše 2.462 studenta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu imaju mjesta za 2.129 studenata prvog ciklusa, a prijeme ispite juče je polagalo njih 1.017.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije