Obrazovanje

Mostarac primljen na Akademiju koja je iznjedrila Daglasa i Redforda

Mostarac primljen na Akademiju koja je iznjedrila Daglasa i Redforda
Foto: Facebook | Mostarac primljen na Akademiju koja je iznjedrila Daglasa i Redforda
David Jojić

Mladog Mostarca Gorana Popovića nedavno je obradovala vijest da je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u Njujorku na kojoj su nekada studirali Kirk Daglas i Robert Redford.

Ipak, ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je prethodno odbijen na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Nakon što su se utisci slegli i nakon prihvatanja činjenice da je primljen na prestižnu dramsku akademiju u SAD, Popović u razgovoru za "Nezavisne" ističe da je pred njim još mnogo izazova.

"Smatram kako još nisam došao do tog stadija da mogu komentirati što je točno san svakoga mladoga glumca, ljudi su indvidue za sebe. Svatko ima svoj put i svoj san i svaki od tih je vrijedan. Ovo usitinu jeste moj san od malih nogu i trenutno se grčevito borim za isti", istakao je Popović.

Mladi glumac iz Mostara je aplicirao za akademiju u Njujorku bez znanja svojih bližnjih, a priznaje da je bio veoma iznenađen kada je dobio poziv za audiciju, koja je održana u Stokholmu, a nekoliko dana kasnije i potvrdu da je prošao audiciju.

On takođe dodaje da su prijemni ispiti na američkoj i sarajevskoj akademiji jedan ogroman kontrast. U Sarajevu ga je dočekalo nešto više od deset profesora za katedrom u prvom krugu prijemnog ispita, što, kako kaže, studentu automatski podiže nervozu i napetost. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Njujorku je sasvim drugačija situacija, a audicije se održavaju "jedan na jedan".

"Razlika je u pristupu, kako jedne, tako i druge. Na američkoj akademiji dramskih umjetnosti su bile individualne audicije, dok na Akademiji scenskih umjetnosti imate punu katedru na sceni Obala. To je već drastična razlika kada pristupate jednoj takvoj visokoškolskoj ustanovi. Ne vjerujem da Sarajevo ima zastario ili pogrešan pristup. Svaki metod ima svoj cilj, kao što napomenuh, svi smo mi individue na svoj način. Iz te činjenice, svatko od nas će svakako imati drugačiji doživljaj prijemnog ispita. Akademije, kako glumačke, tako i likovne i muzičke, nisu samo institucije, to su utočišta za ljude koji se bave umjetnošću", naglasio je on.

Njegovo školovanje će početi 13. septembra ove godine, a trenutno mu je najveći izazov rješavanje birokratskih poteškoća u vezi sa boravkom u SAD kao i prikupljanjem finansijskih sredstava.

"Kako bih osigurao svoje mjesto gore, potrebno je priložiti dokaz o preostalim fondovima koji treba da pokrivaju zdravstveno osiguranje, troškove života i hrane. Kada prilažete za vizu, svakako da se pregledava taj vaš finansijski dio kako bi se dokazalo da ćete moći preživjeti tamo", rekao je Popović.

Budući glumac je već dobio stipendije "Merit" i "Honours", samo na osnovu audicije i talenta, a kasnije je aplicirao za dodatnu finansijsku pomoć, odnosno "need-based" stipendiju. Ipak, sva ova sredstva ne pokrivaju dovoljno troškova za školovanje, te je bio primoran da pokrene kampanju za prikupljanje dodatnih sredstava za nesmetano studiranje.

"Ovaj studij mi nudi dvije godine, što je za njih full program, te nakon te dvije godine imate na odabir da li nastaviti studije u toj domeni ili tražiti posao, jer svakako da vam se otvaraju vrata. Da li ću doći do svjetskih uloga putem ove akademije - ne znam, da ću ostvariti poznanstva - to svakako. Ali evo, ako bog da zdravlja, vidjećemo", naglasio je Popović.

Američka akademija koja je primila Gorana Popovića može se pohvaliti bivšim studentima kao što su legende Kirk Daglas, Grejs Keli, Robert Redford, Lauren Bakal i mnogi drugi.

Svi koji žele da pomognu Goranu Popoviću u prikupljanju sredstava za školovanje mogu dostaviti svoje donacije na sljedeći račun: IBAN: BA 39 3381004015002197 SWFTCODE: UNCRBA 22 TRANSAKCIJSKI RAČUN: 3381302640460772

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije