Obrazovanje

Otklonjena sumnja: Nove đačke knjižice samo za prvačiće u Srpkoj

Otklonjena sumnja: Nove đačke knjižice samo za prvačiće u Srpkoj
Foto: Pixabay | Otklonjena sumnja: Nove đačke knjižice samo za prvačiće u Srpkoj

BANJALUKA - Budući da se bliži kraj školske godine, među roditeljima u Srpskoj danima se povlači priča da vlada nestašica đačkih knjižica, dok iz Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS ističu da nove knjižice idu samo za učenike prvog razreda.

"Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo izdao, odnosno pripremio i odštampao dovoljan broj đačkih knjižica za učenike koji sada završavaju prvi razred", kazala je za "Nezavisne novine" Vesna Subotić, izvršni direktor Sektora za izdavačku djelatnost Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva .

Dodaje da su  distribuciju pustili 11.000 đačkih knjižica, a broj učenika prvog razreda je oko 9.000.

"Ovih dana učestala su pitanja o tome kome se izdaju novi obrasci đačkih knjižica. Članom 50. Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije, evidencije i obrascima javnih isprava u osnovnoj školi propisano da učenicima kojima je popunjavana đačka knjižica u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije i evidencije i obrascima javnih isprava u osnovnoj školi, ta đačka knjižica će važiti do završetka petog razreda osnovnog vaspitanja i obrazovanja", pojasnila je Subotićeva.

Ističe,  da roditelji učenika koji pohađaju prvi razred u školskoj 2023/2024. godini će nabaviti đačke knjižice propisane novim gore navedenim pravilnikom i biće im izdata ta đačka knjižica dok će učenicima od 2. do 5. razreda biti izdata popunjavana, đačka knjižica koju već imaju iz prethodnih godina i koju su trebali da donesu svojim odjeljenjskim starješinama.

Kako je rekla, ukoliko neko do roditellja nije nabavio knjižicu može se javiti Zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije