Obrazovanje

Početak rekonstrukcije škole dan radosti za sve Dervenćane

Početak rekonstrukcije škole dan radosti za sve Dervenćane
Foto: Ustupljena fotografija | Početak rekonstrukcije škole dan radosti za sve Dervenćane

DERVENTA - Nakon više od tri godine čekanja, učenici, njihovi roditelji, kao i zaposleni u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Derventi konačno su dočekali početak rekonstrukcije ove obrazovne ustanove, koja je krajem 2020. godine oštećena nakon zemljotresa koji je pogodio Petrinju, ali se osjetio i u ovom gradu.

Da se raduju što će izgubiti podstanarski status, kao i da sa radošću čekaju da se oglasi školsko zvono koje poziva na početak nastave u najstarijoj obrazovnoj ustanovi u Derventi, potvrdio je za "Nezavisne novine" Ljubiša Đurić, direktor škole.

"Već smo tri godine podstanari i nastavni proces nam je otežan, ne samo upravi škole, već i učenicima, roditeljima, nastavnicima. Srećom, današnji dan predstavlja početak radova, a rok za njihovo završetak je oko 300 dana. Sve što se počne, to se nekad i završi i svi smo sretni i jedva čekamo povratak u našu matičnu zgradu", rekao je Đurić i podsjetio da se nastava trenutno odvija u tri druga obrazovna objekta.

"Uprava škole je premještena u zgradu stare opštine, od drugog do devetog razreda učenici nastavu pohađaju u Srednjoškolskom centru 'Mihajlo Pupin', idu linearno svi drugu smjenu, a prvi razred nastavu ima u Osnovnoj školi '19. april', a imamo i specijalno odjeljenje u Narodnoj biblioteci, tako da je naša škola raspoređena na tri- četiri mjesta", objašnjava Đurić i napominje da ovaj objekat datira još iz austro-ugarskog perioda, kao i da je najstarija škola u Derventi.

Da je proces izvođenja nastave za vrijeme "podstanarskog" statusa bio izazovan, kao i da je mališane zbunjivalo koja je njihova škola, koji naziv nosi, potvrdila je za "Nezavisne novine" Dragana Popović, učiteljica drugog razreda OŠ "Nikola Tesla".

"Više od tri godine smo stalno u drugoj smjeni, što je veliki problem, jer ima i djece kojima je daleko da dođu u zamjenske škole pješice, a sa druge strane mnoga djeca ujutro i ne viđaju roditelje, naveče dođu kasno iz škole, neki imaju i treninge i veoma je teško organizovati vrijeme za učenje. Sam početak radova i renoviranje kod nas svih izaziva radost i svi jedva čekamo da se vratimo u naš objekat", kazala je ona.

Da ima veliku naklonost prema ovom prostoru, koji je nekada bio njegova srednja škola, kazao je novinarima prvi čovjek Dervente Milorad Simić, koji je sa predstavnicima preduzeća "Proda mont" iz Doboja, nosioca konzorcijuma firmi angažovanih na rekonstrukciji zgrade, te preduzeća "Geokop", angažovanog na vanjskom uređenju, obišao objekat škole, čime su i zvanično uvedeni u posao.

"Ova škola je jedan spomenik Dervente koji nismo mogli, smjeli, a ni htjeli srušiti. Zahvaljujući razumijevanju Vlade Srpske pronašli smo novac u iznosu od 5,2 miliona i vjerujem da ćemo za 300 dana završiti posao i da će škola ponovo biti dom za 1.000 duša svakog dana", rekao je Simić i napomenuo da je  uvođenje izvođača u radove i početak rekonstrukcije ove škole pravi dan radosti.

Željko Petković, tehnički direktor firme "Proda mont", podsjetio je da je vrijednost rekonstrukcije oko 4,5 miliona KM, bez izvođenja fasadnih i stolarijskih radova, te da nosilac konzorcijuma ima rok od devet mjeseci da radove završi.

Arhitektica Vanja Vranješ, koordinatorka nadzornog tima, istakla je da, s obzirom na to da je objekat doživio oštećenje konstrukcije kao posljedica zemljotresa, to su poslovi o kojima će se voditi najviše računa da bi se objekat doveo u stanje kakvo je bilo prije elementarne nepogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije