Obrazovanje

Poljoprivredni fakultet jedan od najaktivnijih članova Univerziteta

Poljoprivredni fakultet jedan od najaktivnijih članova Univerziteta
Foto: Srna | Poljoprivredni fakultet jedan od najaktivnijih članova Univerziteta

BANJALUKA - Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci jedan je od najaktivnijih članova Univerziteta kada je riječ o projektnim aktivnostima i apliciranju prema međunarodnim finansijerima, prije svega Evropskoj komisiji, izjavio je danas rektor ovog univerziteta Radoslav Gajanin.

"Služi za ponos Univerziteta s obzirom da je prvi od članova Univerziteta koji su rukovodili i bili koordinatori jednog međunarodnog projekta koji se sprovodio na ovom Univerzitetu, a u saradnji sa drugim univerzitetima u regionu", rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci, gdje prisustvuje obilježavanju 31 godine postojanja i rada Poljoprivrednog fakulteta.

On je istakao da brine to što broj studenata opada iz godine u godinu na ovoj visokoškolskoj ustanovi, izrazivšinadu da će sa inoviranjem kurikuluma biti i veći broj zainteresovanih za studiranje na Poljoprivrednom fakultetu.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić rekao je da je ovaj fakultet prva adresa i okosnica za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kada je riječ o donošenju programskih i planskih dokumenata, te zakonskih i podzakonskih akata.

"U budućnosti nas čeka jedna sprega struke i nauke kako bi se dali odgovori na brojne izazove od globalne, tržište, ekonomske krize do elementarnih nepogoda i klimatskih promjena", naveo je Lalić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević naveo je da fakultet trenutno broji 339 studenata, dodajući da je za 31 godinu postojanja i rada ove visokoškolske ustanove prvi ciklus završilo 1.828 diplomiranih inženjera poljoprivrede, drugi ciklus 139 magistara i mastera poljoprivrede, te četiri doktora nauka.

"Posebno me raduje što ove godine imamo upisanih 18 do 20 studenata na drugom ciklusu, ali i sedam studenata upisanih na treći ciklus, što znači da će Republika Srpska za tri godine biti bogatija za sedam doktora nauka", dodao je Kovačević.

On je naglasio da je ovih sedam doktoranata upisano zahvaljujući odluci Naučno-nastavnog vijeća da se školarina za te studente smanji sa 3.000 na 1.000 KM, čime se otvaraju vrata za veći broj doktoranada.

Najbolji student Marijana Stanić, koja je završila smjer Agrarna ekonomija i ruralni razvoj, navela je da je ovo vrlo perspektivan studijski program na kojem se stiču različita znanja i vještine iz oblasti ekonomije i poljoprivrede.

"Možemo raditi različite poslove u okviru računovodstva u poljoprivredi, marketinga, istraživanja tržišta, upravljanja procesom proizvodnje, izrade biznis planova i slično", navela je Stanićeva pozvavši buduće studente koji žele da upišu Poljoprivredni fakultet da se prijave za ovaj studijski program.

U okviru obilježavanja 31 godine Poljoprivrednog fakulteta promovisano je 47 diplomaca prvog i drugog ciklusa studija, dodijeljene su nagrade najboljim studentima, organizovana je i izložba proizvoda studenata, predstavljanje naučnih i stručnih projekata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije