Obrazovanje

Prosvjetni radnici se usavršavaju za rad sa talentovanom djecom

Prosvjetni radnici se usavršavaju za rad sa talentovanom djecom
Foto: Ustupljena fotografija | Prosvjetni radnici se usavršavaju za rad sa talentovanom djecom

BANJALUKA - Stručno usavršavanje za oko 50 prosvjetnih radnika iz Republike Srpske za rad sa talentovanom djecom održano je u subotu u Banjaluci, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tokom stručnog usavršavanja nastavnici osnovnih i srednjih škola upoznali su se sa zadacima i ulogom koju će imati u mentorskom programu, kao i sa načinima i modelima vrednovanja njihovog rada, ali i principima na kojima će se zasnivati mentorski program i rad sa talentovanom i darovitom djecom.

Enea Hotić, načelnica Odjeljenja za osnovno vaspitanje i obrazovanje u ovom ministarstvu, koja je prisustvovala edukaciji, istakla je da bi talenat darovitih učenika trebalo u dovoljnoj mjeri nadograđivati u toku školovanja, uz adekvatan i pravovremen mentorski rad nastavnika.

"U toku je druga faza ovog projekta, čiji je fokus usmjeren na izgradnju sistema podrške koji će omogućiti optimalan rad sa potencijalno darovitom i talentovanom djecom u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, što je i strateško opredjeljenje Ministarstva", navela je Hotićeva.

Istakla je da će do kraja ove godine biti održana edukacija koja će stručnim saradnicima osnovnih i srednjih škola pružiti konkretne smjernice i podršku kako bi unaprijedili kompetencije za rad s nastavnicima i potencijalno darovitim i talentovanim učenicima.

Edukaciju realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Društvom psihologa Republike Srpske u okviru projekta NAUM – "Podrška timovima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima za rad sa talentovanom i darovitom djecom u školama Republike Srpske".

Učesnici stručnog usavršavanja su prosvjetni radnici koji su na javnom pozivu Ministarstva izrazili zainteresovanost za rad sa potencijalno darovitom i talentovanom djecom i kreiranje baze stručnjaka koji bi bili pioniri na ovom polju u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije