Obrazovanje

Prvi upisni rok u Srpskoj: Medicinske škole već zatrpane prijavama

Prvi upisni rok u Srpskoj: Medicinske škole već zatrpane prijavama
Foto: Dražan Pozderović | Prvi upisni rok u Srpskoj: Medicinske škole već zatrpane prijavama

BANJALUKA, BIJELJINA - Brojni odlikaši u Srpskoj u ponedjeljak su poranili i u redovima čekali da se otvore vrata škola, a prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole pokazao je da su među odlikašima i dalje najpopularnije gimnazija, medicinska i ekonomska škola, čije su liste za svega nekoliko časova popunile upisnu kvotu.

Za upis u prve razrede u redovima su stajali učenici sa 60 i više bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja, a rezultate njihovog upisa škole će objaviti 20. juna.

Savo Preradović, direktor Medicinske škole u Banjaluci, kazao je da je u narednoj školskoj godini planirano da budu upisana 224 đaka.

"Ove godine upisujemo četiri odjeljenja medicinskog tehničara, te po jedno fizioterapeutskih, laboratorijsko-sanitarnih, zubno-stomatoloških i pedijatrijskih tehničara, odnosno nudimo osam odjeljenja", kazao je Preradović i dodao da je prvog dana do 12 časova već stiglo 220 prijava.

"Najveće interesovanje je za zubno-stomatološkog, ali i za fizioterapeutskog tehničara", pojasnio je Preradović. Dodao je da upis za svršene osnovce koji imaju više od 60 bodova traje i danas.

Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, kazala je za "Nezavisne novine" da od ove godine upisuju 12 odjeljenja.

"Ove godine upisujemo četiri odjeljenja jezičkog smjera, četiri odjeljenja opšteg smjera, jedno odjeljenje matematičkog smjera, zatim dva odjeljenja informatičkog smjera i jedno odjeljenje sportskog smjera", kazala je Maleševićeva.

Ističe da je ove godine planirano da se u Gimanziju u 12 odjeljenja upiše po 26, odnosno ukupno 312 učenika.

Kako je rekla, kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje učenika za upis u Gimnaziju.

"Nadamo se da ćemo u prvom upisnom roku popuniti mjesta, ali ako i ne popunimo, imamo i upis od 24. juna", kazala je Maleševićeva.

Pojasnila je da, što se tiče novog sportskog smjera, već 15 dana prije nego što je krenuo upis roditelji su se interesovali kakav je to smjer.

"Smjer koji je bliži opštem smjeru, s tim da ima i neke sportske predmete, to je smjer koji će raditi po drugačijim pravilima", kazala je Maleševićeva i dodala će smjer biti u sklopu Gimnazije.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da je u ponedjeljak počeo upis za učenike koji imaju 60 i više bodova.

"Veliko interesovanje imamo za tehničku, ali i za ekonomsku školu, postoji zanimanje i za poljoprivrednu, ali i medicinsku školu", rekao je Đurić i dodao da je planiran upis više od 940 đaka.

Budući srednjoškolac Aleksa Matarugić iz Banjaluke rekao je da se odlučio za Medicinsku školu, jer, kako kaže, u medicinskoj struci vidi svoju buduću profesiju.

"Želim da završim srednju Medicinsku školu i da u istoj struci nastavim dalje školovanje. Volio bih da upišem Medicinski fakultet jednog dana", kazao je Matarugić.

Dodao je da je odabrao smjer medicinski tehničar, jer smatra da će u ovom smjeru dobiti najšire znanje iz medicinske struke.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, ističe da je u ovoj regiji planiran upis 620 budućih srednjoškolaca.

"Veliko interesovanje prvog upisnog dana vlada za tehničke škole, odnosno saobraćajnu i elektro-školu, zatim medicinsku školu, gimanziju, ekonomsku", kazala je Vasiljević Stokićeva.

Dodala je da se u Derventi ove godine, poslije  mnogo godina, vraća zdravstvena struka, odnosno medicinski tehničar.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske kazali su da je planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2024/2025. godinu predviđeno 10.197 mjesta u 458 odjeljenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije