Obrazovanje

Studentima nadohvat ruke napredna digitalna rješenja za industriju osiguranja

Studentima nadohvat ruke napredna digitalna rješenja za industriju osiguranja
Foto: Screenshot/RTRS | Studentima nadohvat rukenapredna digitalna rješenja za industriju osiguranja

BANJALUKA - Studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci je, zahvaljujući saradnji te visokoškolske ustanove sa kompanijom "Adacta", omogućeno da se upoznaju sa naprednim digitalnim rješenjima za industriju osiguranja, što je benefit kakav imaju njihove kolege u razvijenim zemljama.

"Adactin" proizvod, AdInsure platforma, koju koriste društva za osiguranje širom Evrope, pruža im priliku da nauče kako se definišu i izvode svi ključni procesi u domenu jednog društva za osiguranje, od konfiguracije proizvoda osiguranja, preko procesa prodaje, do aneksiranja ugovora o osiguranju, obračuna rezervacija, rješavanje šteta itd. 

"'Adacta' će Ekonomskom fakultetu, pored donacije u vidu hardverske opreme, obezbijediti besplatnu licencu AdInsure platforme za edukacijske potrebe te stručnjake koji će obučiti nastavni kadar Ekonomskog fakulteta za rad na pomenutom rješenju", pojasnio je za "Nezavisne novine" Boris Bajić, generalni direktor kompanije "Adacta" sa sjedištem u Sloveniji.

Jedno je sigurno: ko god se od studenata odluči za karijeru u industriji osiguranja, radiće u takvom rješenju, tako da su im znanja stečena na AdInsure platformi više nego korisna.

"Pored toga, neka opšta znanja poput metodologije razvoja softvera ili integracije poslovnih rješenja, kao i specifična znanja iz oblasti primjene umjetne inteligencije i mašinskog učenja, danas su prisutna u različitim industrijama i uvjeren sam da će studenti koji budu pohađali ta predavanja imati koristi u budućoj karijeri, za koju god djelatnost da se opredijele", pojasnio je Bajić, inače bivši student i dobitnik Zlatne plakete banjalučkog Ekonomskog fakulteta.

Prema riječima Bajića, u planu imaju da ponude i stipendije za najbolje studente, kao i plaćenu praksu za vrijeme studija u nekoj od osam kancelarija kompanije "Adacta" širom Evrope.

Bajić smatra da studenti u Banjaluci treba da imaju jednaku šansu kao i njihove kolege u razvijenijim zemljama, a to je praktičan rad u naprednim softverskim rješenjma koja će ih dočekati u radnoj karijeri, kao i mogućnost stažiranja i upoznavanja dobrih međunarodnih praksa. 

"S druge strane, neki od tih studenata će se sutra vjerovatno zaposliti u nekoj od naših partnerskih firmi u regionu, što je benefit za naše stranke, pa tako i za nas. Na kraju, nerijetko viđamo da se studenti ovakvih studija sami organizuju, pokrenu vlastite firme i postanu saradnici 'Adacte' na daljinu, što je naravno prednost za nas kao kompaniju", naglašava Bajić, napominjući da je na Ekonomskom fakultetu naišao na dobrodošlicu za ovu inicijativu i svesrdnu podršku dekana Milenka Krajišnika i njegovog tima, tako da ne sumnja u uspjeh ove saradnje.

Krajišnik ističe da Ekonomski fakultet nastoji da stvori što bolje uslove studentima za studiranje, kao i nastavnicima za bavljenje naučnim radom. Zbog toga, kako dodaje, razvijaju saradnju sa drugim univerzitetima i naučnim institucijama, ali i sa kompanijama iz raznih oblasti. 

"Saradnja sa kompanijama iz IT sektora, kao što je 'Adacta', veoma je važna ne samo zbog donacije, nego i zbog mogućnosti sticanja aplikativnih znanja, koja će biti veoma korisna studentima u pogledu razvijanja njihovih kompetencija i budućeg zapošljavanja", kaže Krajišnik.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući modernoj opremi i softverima koji su instalisani, omogućeno je studentima i nastavnom osoblju da stiču nova znanja, koja se nalaze bilo gdje u svijetu, uključujući se u online prezentacije, naučne konferencije i druge oblike učenja i saradnje.

Ekonomski fakultet je, dodaje, ponosan na to da se ovakva saradnja uspostavlja sa svjetski priznatim institucijama i kompanijama, a koje upravo vode ili se na odgovornom položaju u njima nalaze nekadašnji studenti ovog fakulteta. 

"Ponosni smo na njihov uspjeh, a taj uspjeh je i dokaz da se na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci stiču dobra znanja, koja su u svijetu prepoznata. Zahvaljujemo gospodinu Borisu Bajiću i kompaniji 'Adacta' na dosadašnjoj saradnji i očekujemo da će se ona razvijati i u budućnosti. Takođe zahvaljujemo i svim drugim kompanijama i institucijama, koje su podržale ili podržavaju razvoj Ekonomskog fakulteta", rekao je Krajišnik za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije