Obrazovanje

Tuzlanski kanton uvodi novi školski predmet

Tuzlanski kanton uvodi novi školski predmet
Foto: N.N. | Tuzlanski kanton uvodi novi školski predmet
Nataša Tadić

TUZLA - U 32 srednje škole u Tuzlanskom kantonu uskoro će se izučavati predmet poduzetništvo, tvrde nadležni.

Vlada TK prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede da se poduzetništvo uvede u sve srednje škole na području TK, iako je u nekim školama ono već zastupljeno.

Predviđeno je da poduzetništvo bude izborni predmet. Razlog uvođenja novog predmeta je sve veći nedostatak određenih profila u Zavodu za zapošljavanje, ali i sve veći broj mladih koji odlaze iz BiH. 

I kantonalne vlasti tvrde da postoji velika potreba na području TK da se učenici dodatno educiraju iz predmeta poduzetništvo, kako bismo bili u korak s evropskim državama.

"Očekujemo razvijanje poduzetničkih vještina kod učenika jer svakako postoji potreba, ne samo ovdje. Vrlo je bitno razvijanje poduzetničkih kompetencija za dalje osposobljavanje učenika za tržište rada, kako bi bili spremni da pokrenu svoje vlastite biznise", kazala je Adisa Gotovušić, stručna saradnica za podršku i razvoj malim i srednjim preduzećima u resornom ministarstvu. 

Iako nadležna ministarstva smatraju da je ovo dobra ideja, struka misli nešto drugačije.

"Treba pozdraviti ovu odluku jer pokušava riješiti problem poduzetničke kulture, ali ostaje glavni problem da postoji bezbroj barijera koje ne dozvoljavaju mladim poduzetnicima da se aktiviraju, registruju svoj biznis", smatra Admir Čavalić s Ekonomskog fakulteta Tuzla.

Čavalić naglašava da bi uvođenjem poduzetništva u škole trebalo prepisati praksu i iskustva razvijenih zemalja Evrope jer se postavlja pitanje ko će djeci predavati poduzetništvo.

Ideju podržava i Kantonalna privredna komora, ali smatra da prvo treba uraditi elaborat pa vidjeti u koje škole uvesti taj predmet, jer on treba da bude izučavan tamo gdje učenici mogu nastaviti samostalno da privređuju i budu poduzetnici. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije