Obrazovanje

UNIBL sarađuje i sa Univerzitetom u Havani

UNIBL sarađuje i sa Univerzitetom u Havani
Foto: Ustupljena fotografija | UNIBL sarađuje i sa Univerzitetom u Havani

HAVANA - Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) Radoslav Gajanin i rektorka Univerziteta u Havani Mirijam Nikado Garsija potpisali su 31. maja 2023. godine Sporazum o saradnji između dva univerziteta.

Kako se navodi u tekstu Sporazuma potpisanog u Havani, saradnja će se odvijati kroz razmjenu i mobilnost istraživača, nastavnog i administrativnog osoblja, te studenata svih ciklusa studija.

"Radiće se i na razvoju i unapređenju nastavnog procesa, sa fokusom na nove studijske programe i kurikulume, ali i na zajedničkim obrazovnim, istraživačkim, stručnim i umjetničkim projektima, te na inovacijama i transferu znanja i tehnologija. Sporazum potpisan na pet godina predviđa i saradnju na programima cjeloživotnog i stručnog usavršavanja, te organizaciju obrazovnih, naučnih i stručnih konferencija, kao i zajedničku izdavačku djelatnost", saopšteno je iz UNIBL.

Važno je naglasiti da je Univerzitet u Havani osnovan 1728. godine i najstariji je univerzitet u obje Amerike, a u svom sastavu ima šesnaest fakulteta na kojima se školuje oko 60.000 studenata.

Sa Gajaninom u Havani boravi i prorektor za materijalne i ljudske resurse Dalibor Kesić.

Tokom boravka u Havani, rektor i prorektor prisustvovali su Međunarodnoj naučnoj konferenciji Univerziteta u Havani.

Naime, riječ je o Međunarodnoj konferenciji koja se održava od 29. maja do 2. juna 2023. godine, povodom 295 godina uspješnog rada Univerziteta u Havani.

Gajanin i Kesić su na ovoj konferenciji, pred rektorima vodećih univerziteta sa Kube i iz Južne Amerike, održali predavanje na temu uloge naučnoistraživačkog rada u savremenom društvu.

Inače, na ovoj konferenciji, namijenjenoj naučnicima, akademskoj zajednici, privrednicima i studentima, govori se o biotehnologiji, biomedicinskim naukama, obnovljivim izvorima energije, zaštiti životne sredine, ali i o drugim važnim temama koje se odnose na savremeno društvo.

Podsjetimo, dan ranije su  Gajanin i rektorka Univerziteta medicinskih nauka u Havani Majrim Lago Kueija potpisali Memorandum o razumijevanju između dvije visokoškolske ustanove. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije