Obrazovanje

Vlada RS: Obezbijediti 500.000 KM za rekonstrukciju Paviljona 3

Vlada RS: Obezbijediti 500.000 KM za rekonstrukciju Paviljona 3
Foto: Ilustracija | Vlada RS: Obezbijediti 500.000 KM za rekonstrukciju Paviljona 3

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđenja finansijskih sredstava za sanaciju Paviljona 3 u okviru projekta "Rekonstrukcija objekata u JU Studentski centar Nikola Tesla Banja Luka" i zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi 500.000 KM koje nedostaju.

Takođe, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i JU Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka su zaduženi da preduzmu sve neophodne aktivnosti na daljoj realizaciji projekta.

"Zadužuje se Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da prati realizaciju investicionih ulaganja i da o provođenju navedenih aktivnosti redovno obavještava Vladu", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada Republike Srbije je donirala 1.955.830 KM za projekat obnove Studentskog centra "Nikola Tesla Banjaluka". Uz prethodno pribavljenu saglasnost Upravnog odbora Univerziteta u Banaluci kojom je odobrena sanacija trećeg paviljona, rukovodstvo Studentskog centra je u skladu sa propisima obavilo odgovarajuće pripreme.

Glavnim projektom sanacije predviđeni su građevinski radovi, odnosno zanatski radovi kao i regulisanje vodovodne infrastrukture, nabavka i montaža sanitarnih elemenata.

Analizom sprovedenih priprema i završenog glavnog projekta zaključeno je da će za sve neophodne radove sanacije i adaptacije po predmetnom projektu biti potrebno dodatnih 500.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o potrebi investicionih ulaganja u Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi neophodna finansijska sredstva u iznosu od 1.500.000 KM za potrebe trajnog rješavanja smještaja  Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije.

Zadužuje se Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da prati realizaciju investicionih ulaganja i da o provođenju navedenih aktivnosti redovno obavještava Vladu.

Vlada i o izradi udžbenika

Vlada je na sjednici usvojila Informaciju o uvođenju novog, jedinstvenog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja sa Republikom Srbijom i izradi udžbenika za nastavne predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao potpisnici Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja od 10. marta 2020. godine, saglasili su se da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz realizovanje zajedničkih aktivnosti na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličkog pisma, izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika, omogućavanje zajedničkog korišćenja svih kapaciteta u promovisanju srpskog jezika, zajedničko djelovanje na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, povezivanje obrazovnih institucija i pojedinaca, kao i obezbjeđivanje nastavnog kadra, udžbenika i knjiga.

Ministarstvo prosvjete i kulture je zaduženo da u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo i resornim ministarstvom Republike Srbije obezbijedi zastupljenost sadržaja definisanih zajedničkom jezgrom nastavnog programa za nastavne predmete od nacionalnog značaja u udžbenicima za Republiku Srpsku.

"Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije formira radnu grupu s ciljem uvođenja novog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja sa Srbijom i izrade udžbenika za nastavne predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura", navedeo je u saopštenju Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije