Svijet

AFP: Berlin štedi Makrona, Italija "doliva ulje na vatru"

AFP: Berlin štedi Makrona, Italija "doliva ulje na vatru"
Foto: Tanjug/AP | AFP: Berlin štedi Makrona, Italija "doliva ulje na vatru"

BERLIN - Njemačka je ima smirijeni stav o krizi "žutih prsluka" koja potresa Francusku i štedi predsjednika Emanuela Makrona kritike, za razliku od Italije koja "doliva ulje na vatru" komentarima na račun Makrona, ocijenila je danas agencija Frans pres.

"Dobra je vijest da se situacija smiri u Francuskoj koja je prvi partner Njemačke. U našem je interesu da Francuska ne bude destabilizovana", rekli su Frans presu izvori bliski njemačkoj vladi.

U njemačkoj vladi je diskretno rečeno da nisu za to da se podstiče požar u Fracuskoj, već da se podrži izlazak iz krize što je Makron najavio nizom mjera.

Te mjere će Francusku koštati oko deset milijardi evra što bi njen deficit podiglo iznad evropskog ograničenja od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Ne znamo kako će sve to biti finansirano i za sada samo čitamo između redova", dodao je njemački izvor, navodeći da je to pitanje francuskih finansija i da Njemačka ne treba da sudi o tome.

Vlada kancelarke Angele Merkel tradicionalo reaguje i poziva na poštovannje evropskih pravila i nije uvijek bila tako blaga u komentarima. Međutim, Berlin sada želi da prioritet bude smirivanje političke i bezbjednosne situacije u Francuskoj.

Njemačka vlada je posebno zabrinuta zbog krize u kojoj je Evropa u cijelosti - počev od Brexita, i Berlin zato izbjegava "dolivanje ulja na vatru".

Berlin je do sada bio uzdržan i prema Italiji i njenom spornom državnom budžetu za iduću godinu.

Italija je međutim kritičnija prema Francuskoj i najavljenim mjerama Makrona.

Potpredsjednici italijanske vlade Luiđi di Majo i Mateo Salvini smatraju da, ukoliko Francuska prekorači dopušteni deficit, Evropska komisija bi trebalo da to dopusti i Italiji, a ne da joj prijeti sankcijama ako ne promjeni prijedlog svog budžeta.

Salvini je nedavno rekao da kriza "žutih prsluka" pokazuje da su Francuzi shvatili da je njihov predsjednik Emanuel Makron "proizvod iz laboratorije", stvoren za održavanje postojećeg sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije