Svijet

Amerikanci prijete Asadu: "Sirijska vlast ponovo napada hemijskim oružjem"

Amerikanci prijete Asadu: "Sirijska vlast ponovo napada hemijskim oružjem"
Foto: Ilustracija | Amerikanci prijete Asadu: "Sirijska vlast ponovo napada hemijskim oružjem"

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države tvrde da imaju naznake da snage sirijske vlade možda koriste hemijsko oružje, i da su navodno izvršile napad hlorom u nedjelju na sjeverozapadu Sirije, saopštio je Stejt department upozoravajući kako će Vašington i njegovi saveznici reagovati "brzo i na odgovarajući način" ako se to dokaže.

"Nažalost, i dalje vidimo znakove da Asadov režim možda obnavlja upotrebu hemijskog oružja, uključujući navodni napad hlorom na sjeverozapadu Sirije ujutro 19. maja", izjavila je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

"Još uvijek prikupljamo informacije o ovom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će, ako Asadov režim koristi hemijsko oružje, Sjedinjene Države i naši saveznici reagovati brzo i prikladno", dodala je ona.

Ortagus je istakla da je navodni napad bio dio nasilne kampanje snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koje su prekršile prekid vatre koji je zaštitio nekoliko miliona civila na području šireg Idliba.

"Sjedinjene Američke Države ponavljaju svoje upozorenje, koje je predsjednik Tramp prvi put objavio u septembru 2018. godine, da bi napad na zonu razgraničenja Idliba bio bezobzirna eskalacija koja prijeti destabilizacijom regiona", rekla je Orgatus, prenosi Reuters.

Američki avioni dvaput su bombardovali Siriju zbog Asadove navodne upotrebe hemijskog oružja, u aprilu 2017. i aprilu 2018. godine. U septembru je  visoki američki funkcioner izjavio  da postoje dokazi da hemijsko oružje pripremaju sirijske vladine snage u Idlibu, posljednjem velikom uporištu  pobunjenika u Siriji.

"Asadov režim ne smije ponoviti upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Ne bi smjelo da bude sumnje u našu odlučnost da djelujemo snažno i brzo ako Asadov režim ponovno upotrijebi ovo oružje", rekao je Robertson", navodi u saopštenju komandant Pentagona Šon Robertson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije