Svijet

Pratite nas na Google news

Anegret Kramp-Karenbauer nova ministarka odbrane Njemačke

Anegret Kramp-Karenbauer nova ministarka odbrane Njemačke
Foto: Tanjug/AP arhiva | Anegret Kramp-Karenbauer nova ministarka odbrane Njemačke
Fena

BERLIN - Anegret Kramp-Karenbauer, predsjednica Hrišćanske demokratske stranke - CDU njemačke kancelarke Angele Merkel, koju smatraju njenom nasljednicom, biće nova ministarka odbrane Njemačke.

Ona će na tu poziciju doći umjesto Ursule fon der Lejen, koja je u utorak izabrana za predsjednicu Evropske komisije, dodaju agencije.

Anegret Kramp-Karenbauer, koju kraće zovu AKK, položit će zakletvu u srijedu, prilikom preuzimanja dužnosti od svoje prethodnice u Gornjem domu Parlamenta (Bundesrat) u Berlinu, koji je to najavio u saopćenju.

Usrula fon der Lejen, koja je rekla kako će sa dužnosti ministarke odbrane, koju je vršila od 2013. godine, odstupiti u srijedu, izabrana je u utorak tijesnom većinom za predsjednicu EK-a.

AKK službeno preuzima dužnost na dan kada kancelarka Angela Merkel slavi 65. rođendan.

Za Kramp-Karenbauer je to prva ministarska dužnost.

Njeno imenovanje je iznenadilo mnoge u Berlinu, koji su očekivali da će Ministarstvo odbrane preuzeti Jens Spahn, konzervativni ministar zdravstva.

Kramp-Karenbauer će na dužnosti šefice državne odbrane morati zadobiti povjerenje njemačke vojske, koja je bila veoma kritična prema njenoj prethodnici, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Među glavnim zadacima nove ministarke biće obnova opreme Bundeswehra, koja je u lošem stanju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije