Svijet

Australija odbila da potpiše sporazum o migrantima

Australija odbila da potpiše sporazum o migrantima
Foto: Ilustracija | Australija odbila da potpiše sporazum o migrantima

MELBURN - Australija je još jedna zemlja koja je odlučila da ne potpiše sporazum UN o migracijama, a članovi Vlade su rekli da dokument nije u nacionalnom interesu.

Postoji rizik da bi globalni sporazum o migracijama, koji bi trebalo da bude potpisan sljedećeg mjeseca na samitu UN u Maroku, mogao da ohrabri ilegalne ulaske u Australiju, saopštili su premijer Skot Morison, ministar unutrašnjih poslova Piter Daton i šef spoljne politike Maris Pejn.

U tekstu se dodaje da sporazum "nije napravio adekvatnu razliku između ljudi koji ulaze u Australiju ilegalno i onih koji dolaze na propisan način", prenijela je agencija DPA.

Sporazum UN o migracijama postao je kontroverzan u mnogim zemljama Zapada, naročito u onima koje predvode konzervativci.

Poljska, Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael i SAD su objavili da ga neće potpisati.

Kritičari kažu da ovaj neobavezujući dokument utemeljuje ekonomski motivisane migracije kao ljudsko pravo, a pristalice sporazuma smatraju da će on poboljšati upravljanje međunarodnim tokovima migranata i zaštititi ljudska prava.

Konzervativne vlasti Australije od 2013. godine vode često kritikovanu politiku pritvaranja na udaljenim ostrvima migranata i azilanata koji čamcima stignu do Australije. 

UN su opisale uslove u kampovima na pacifičkim ostrvima Manus i Nauru kao "veoma šokantne", a grupe za ljudska prava navode da je riječ o "zatvorima na otvorenom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije