Svijet

Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem

Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem
Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem
Agencije, N. N.

BERLIN, SARAJEVO - Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Osama bin Laden je u najmanje dva navrata boravio na Balkanu. Obje dokumentovane posjete, netom ubijenog ideologa radikalnog islama, dogodile su se 1994. godine, kada je Bin Laden boravio u Sarajevu i Tirani.

Posjetu Osame bin Ladena Sarajevu i njegov susret sa Alijom Izetbegovićem otkrila je novinarka njemačkog magazina Špigl, Renate Flotau (na slici), koja je ispred kancelarije tadašnjeg prvog čovjeka vlasti u Sarajevu čekala intervju i slučajno nabasala na Bin Ladena.

Bin Laden joj je, tom prilikom, dao i vizit kartu i rekao da namjerava da u Bosnu dovede muslimanske dobrovoljce i potvrdio da ima pasoš BiH. Tokom susreta Bin Ladena i Alije Izetbegovića, navodno, snimljena je i jedna fotografija.

Ambasada Bosne i Hercegovina u Beču izdala je Bin Ladenu pasoš 1993. godine, a skandal oko tog dokumenta izbio je poslije terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington, poslije čega je uništena kompletna dokumentacija o ovom skandalu.

O ulozi Osame bin Ladena pisao je i magazin Zeitenschrift. U tekstu pod naslovom "Bin Laden in Sarajevo" (Bin Laden u Sarajevu) od 11. septembra 2004. godine objavio je priču o tome da je glavnoosumnjičeni za napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine bio saveznik NATO-a na Balkanu u vrijeme ratova na ovom području, u prvoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka.

"Od sedam ključnih figura koje su učestvovale u napadu 11. septembra, najmanje četvorica su se tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini borila protiv Srba", piše Zeitenschrift, za šta su, prema istom izvoru, znale i njemačke bezbjednosne službe.

"O tome im je svjedočila supruga jednoga od tih bh. mudžahedina Halida Šeika Mohameda Almidhara i to je spomenuto i u izvještaju američkog Kongresa o napadima 11. septembra", navodi Zeitenschrift u tekstu koji možete pročitati na internet adresi: http://www.zeitenschrift.com/news/sn-27904-binladen.ihtml

U Albaniji regrutovao borce za Kosovo

Aktivnosti Osame bin Ladena u Albaniji su, takođe, bile dobro dokumentovane, a snagu koju je njegova mreža imala u toj zemlji najbolje, čini se, oslikava činjenica da je tadašnji američki ministar odbrane Vilijem Koen u julu 1999. godine otkazao posjetu Tirani zbog straha od terorističkog napada.

Sam Bin Laden je u Tirani boravio 1994. godine, kao dio saudijske delegacije, a sa tadašnjim albanskim zvaničnicima razgovarao je o otvaranju islamskih centara u toj državi, ali je gro njegove organizacije uništen tokom 1998. godine, u zajedničkoj akciji američke Centralne obaveštajne agencije i albanskih agenata.

Albanska policija je zbog ubistva uhapsila Kloda Kadera, koji je tokom suđenja rekao da je bio dio organizacije koju je u Albaniji uspostavio Bin Laden, sa ciljem da regrutuje i organizuje dobrovoljce za borbe na Kosovu.

Ukupan broj takvih boraca, prema zapadnim procenama, kretao se oko 500, ali je njihov uticaj u velikoj mjeri bio marginalizovan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije