Svijet

Pratite nas na Google news

Bivši šef Interpola priznao da je primio dva miliona dolara mita

Bivši šef Interpola priznao da je primio dva miliona dolara mita
Foto: Ilustracija | Bivši šef Interpola priznao da je primio dva miliona dolara mita
Fena

Bivši šef Interpola Meng Hongvei priznao je krivicu na sudskom ročištu u četvrtak nakon što su ga kineski tužioci optužili za uzimanje mita od 14,5 miliona juana (2,11 miliona dolara), javili su kineski državni mediji.

Interpol, globalna agencija za policijsku saradnju sa sjedištem u Francuskoj, saopštio je u oktobru prošle godine da je Meng podnio ostavku s položaja predsjednika, nekoliko dana nakon što je njegova supruga prijavila da je nestao dok je putovao u domovinu, Kinu.

U martu je vladajuća Komunistička partija saopštila da je njena istraga ustanovila da je Meng potrošio "raskošne" sume državnih sredstava, zloupotrebljavao svoje ovlasti i odbio da slijedi partijske odluke. 

"Meng Hongvei dao je završnu izjavu, priznao je krivicu i izrazio je žaljenje u sudu", javile su zvanične dnevne novine "Narodni dnevnik" o suđenju.

Novine dodaju da su se njegove navodne zloupotrebe desile dok je obavljao razne funkcije.

Sud, sa sjedištem u sjevernom gradu Tianjin, kasnije će objaviti presudu, pišu novine.

Njegova supruga kojoj je odobren azil u Francuskoj, izjavila je da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Meng je postao predsjednik Interpola krajem 2016. godine, u vrijeme kada je Kina nastojala da zauzme vodeće položaje u međunarodnim organizacijama.

Njegovo imenovanje tada je izazvalo brigu grupa za ljudska prava da bi Kina mogla da iskoristi njegovu poziciju kako bi proganjala disidente izvan zemlje.

Kineski predsjednik Si Đingping predvodi široku kampanju protiv korupcije otkad je došao na vlast u 2012. godine, najavljujući da će podjednako progoniti "i tigrove i muve", u  aluziji na elitne zvaničnike i obične birokrate, prenosi Reuters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije