Svijet

Bugarska prijeti Makedoniji novom blokadom na putu ka NATO i EU

Bugarska prijeti Makedoniji novom blokadom na putu ka NATO i EU
Foto: Ilustracija | Bugarska prijeti Makedoniji novom blokadom na putu ka NATO i EU

SOFIJA - Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer to moglo da košta tu državu članstva u NATO i EU, prenosi skopska TV Telma.

"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO i EU", napisao je Karakačanov na svom Facebook profilu.

Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jazik i kao takav ne može da se smatra na cijeloj teritoriji Sjeverne Makedonije.

"Sjeverna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu "Zaev sutra može da zahtijeva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Inače, juče je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka na kojima je makedonska strana vršila pritisak u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla građani treba da budu obrazovani na istini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije