Svijet

Demonstracije "Žutih prsluka" danas i u Belgiji i Holandiji

Demonstracije "Žutih prsluka" danas i u Belgiji i Holandiji
Foto: Tanjug/AP | "Žuti prsluci" u Parizu

BRISEL - Francuski pokret "Žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susjednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP.

Agencija navodi da nijedna od ove dvije zemlje nije predložila povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnim i rušilačkih demonstracija u Francuskoj posljednjih nedjelja.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gdje su se "Žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Navodi se da će neki od protesta biti održani ispred glavnih institucija Evropske unije, koje ne rade subotom, a drugih bi moglo da bude u centru Brisela tokom vikenda koji je zbog približavanja katoličkog Božića trebalo da obilježi šoping.

AP navodi da je Jan Dejkgraf, urednik holandskog "lista otpora" pozvao na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi "Figaro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije