Svijet

Pratite nas na Google news

Fon der Lejen upozorila na nepošteni tretman istočnih članica EU

Fon der Lejen upozorila na nepošteni tretman istočnih članica EU
Foto: Tanjug/AP | Fon der Lejev upozorila na nepošteni tretman istočnih država članica EU
Fena

BERLIN - Ursula fon der Lejen, novoimenovana predsjednica Evropske komisije, upozorila je na izdvajanje istočnih država članica Evropske unije, rekavši da je izvršni organ bloka obećao da će instirati od svojih članica da poštuju vladavinu zakona.

"U centralnim i istočnim evropskim državama, mnogi imaju osjećaj da nisu u potpunosti prihvaćeni", izjavila je ona u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung, jednom od niza intervjua za evropske novine u petak.

Fon der Lejen je kazala da će finansijske sankcije biti korištene "samo kao posljednja opcija" prema članicama EU.

"Svi moramo znati da će vladavina zakon uvijek biti naš cilj, ali niko nije savršen", dodala je. 

Fon der Lejen je takođe sugerisala da će ponuditi Italiji ustupke kada je riječ o njenom teško opterećenom budžetu. Budžetska pravila EU postoje iz dobrih razloga, "ali takođe mora postojati mnogo fleksibilnosti" koja se mora koristiti bolje kako bi se omogućilo zemljama da ulažu u privredni rast, kazala je.

U drugom intervjuu, ona je obećala zadržati oštar stav prema Rusiji, rekavši njemačkim novinama Die Welt da Kremlj "ne oprašta slabost" i da se sankcije trebaju zadržati. Takođerje, međutim, obećala ponuditi novi krug dijaloga s Rusijom, prenosi dpa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije