Svijet

Francusko "NE" udaljilo zapadni Balkan od EU

Francusko "NE" udaljilo zapadni Balkan od EU
Foto: N.N. | Francusko "NE" udaljilo zapadni Balkan od EU

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprkos preporuci Evropske komisije i tome što su ispunili potrebne uslove, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora o pristupanju EU, čime je poslana loša poruka zemljama zapadnog Balkana, zbog čega se može reći da je proces pristupanja EU zamro.

I sam Johanes Han, komesar za proširenje, rekao je da je razočaran jer EU lideri nisu održali svoju riječ, istovremeno naglašavajući da zemlje članice sada moraju da se izjasne koliko su ozbiljne u svojoj posvećenosti EU integraciji zapadnog Balkana.

"Odbijanje da se prizna dokazani napredak imaće negativne posljedice, uključujući i rizik destabilizacije zapadnog Balkana s punim uticajem na EU", napisao je Han na svom Twitter nalogu.

"To je teška istorijska greška", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Dodao je da ako EU želi da bude poštovana treba da poštuje svoje preuzete obaveze.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je takođe ocijenio da se radi o grešci, jer, kako je rekao, ogromna većina zemalja članica podržava otvaranje tih pregovora.

Inače, rasprava o tome da li Sjeverna Makedonija i Albanija treba da dobiju zeleno svjetlo za pregovore o pristupanju trajala je više od šest sati u noći sa četvrtka na petak, a otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom podržale su sve zemlje osim Francuske, koja je, kako su mnogi istakli, imala rigidno tvrd stav po tom pitanju, dok je manji dio zemalja imao zamjerke za otvaranje pregovora s Albanijom. Evropski savjet zaključio je da će se pitanju proširenja vratiti prije samita EU - zapadni Balkan, koji će biti održan u maju 2020. godine u Zagrebu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da će Rim predložiti da EU u novembru ponovo pokrene razgovore o proširenju bloka na Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

"Možemo reći da je proces proširenja zamro i da postoje određene zemlje koje su postavile branu za proširenje, što pokazuje da će zemljama zapadnog Balkana biti jako teško za da uđu u igru", rekla je za "Nezavisne" Tanja Topić, politička analitičarka, dodajući da će sve ovo vladama Sjeverne Makedonije i Albanije stvoriti problem.

Kako naglašava, posebno u Sjevernoj Makedoniji otvaranje pregovora je bio veliki ulog i Vlada može izgubiti povjerenje građana, jer je poslana poruka da to neće ići baš tako lako. U svakom slučaju može se pojačati evroskepticizam i otvoriti prostor za neke druge velike igrače, koji će nastojati to da iskoriste.

U Centru za sigurnosne studije u Sarajevu kažu da sve zemlje regiona treba da pošalju snažnu poruku protiv politike Francuske te da pozovu na razgovor sve ambasadore akreditovane u zemljama zapadnog Balkana i iskažu nezadovoljstvo.

"Ni sa političkog ni sa ekonomskog uporišta nema opravdanja da se jedna zemlja suprotstavlja mišljenju ostalih 26 članica i unilateralno nameće svoju jednostranu politiku. Posebno to nije primjereno Francuskoj, čija su ulaganja u zemlje zapadnog Balkana skoro zanemarljiva", rekao je Denis Hadžović, direktor Centar za sigurnosne studije.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, rekao je da Zagreb žali što čelnici EU nisu uspjeli postići saglasnost.

"Hrvatska žali zbog toga jer smo smatrali da je ovo dobar trenutak za otvaranje pregovora, budući da su obje zemlje, prema ocjeni Evropske komisije, ostvarile dovoljan stupanj napretka. Taj stav nije dijelilo nekoliko zemalja. Treba nastaviti s insistiranjem na ta dva dosijea i mi moramo poslati poruku našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da treba da nastave s reformama, a da ćemo ih sa svoje strane u golemoj većini nastaviti podržavati na evropskom putu", rekao je Plenković, dodajući da su argumenti onih koji su bili protiv otvaranja pregovora po njegovom mišljenju bili tanki.

Uoči same odluke pojedinci su naglašavali da će Evropska unija, ukoliko ne otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, izgubiti na vjerodostojnosti i pogaziti vlastita obećanja koja je tim zemljama davala mjesecima ranije.

"Osim toga, Evropska unija bi produžavanjem odluke o početku pregovora mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Sjevernoj Makedoniji i šire", kazao je Miro Cerar, ministar spoljnih poslova Slovenije.

U prilog Cerarevoj tvrdnji ide i izjava Zorana Zaeva, premijera Sjeverne Makedonije, koji je uoči odluke Evropskog savjeta rekao da je, u slučaju da ne dobiju zeleno svjetlo za pregovore, njegova vlada mrtva.

Vezana vijest: Zoran Zaev podnosi ostavku?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije