Svijet

Pratite nas na Google news

Hemijski napad na Alep, povrijeđene 73 osobe

Hemijski napad na Alep, povrijeđene 73 osobe
Foto: Sputnjik | Hemijski napad na Alep, povrijeđene 73 osobe
N.N.

Nakon napada bojnim otrovima na sirijski grad Alep, 73 civila, među kojima četvoro djece, primilo je ljekarsku pomoć, saopštio je novinarima ljekar prijemnog odjeljenja gradske bolnice u Apelu Šervan Šeho.

"Svi hospitalizovani otežano dišu i suze im oči. To se u medicini zove gasna alergija", rekao je ljekar.

Ruski vojni hemičari stigli su u grad čije su stambene četvrti granatirali teroristi, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

"Na mjesto granatiranja hitno su stigle grupe sa posmatračkih punktova u Siriji iz radijacione, hemijske i biološke jedinice sa specijalnom opremom. Oni rade sa povrijeđenima koji su dovedeni u medicinske ustanove, nadgledaju situaciju na području gdje su teroristi koristili otrovne supstance", objasnio je Konašenkov.

Prema preliminarnim podacima, koji su, između ostalog, potvrđeni simptomima trovanja kod žrtava, granate kojima su bombardovane stambene četvrti Alepa bile su ispunjene hlorom.

General je naglasio da je ruska strana ranije skretala pažnju da organizacija Bijeli šljemovi pokušava da organizuje provokacije koristeći hemijska sredstva u demilitarizovanoj zoni oko Idliba kako bi optužila vladine snage za upotrebu hemijskog oružja protiv lokalnog stanovništva.

"Savršeno je očigledno", izjavio je Konašenkov, "da su Bijeli šljemovi direktno povezani sa terorističkim organizacijama koje djeluju na teritoriji Sirije i, konkretno, u zoni deeskalacije Idlib".

General je takođe naglasio da ruski specijalisti pažljivo prate situaciju oko zone deeskalacije Idlib, za koju je odgovorna turska strana.

"Ruska strana namjerava da o ovom incidentu razgovara sa turskom stranom kao garantom poštovanja prekida borbenih dejstava oružane opozicije u zoni deeskalacije Idlib", dodao je Konašenkov.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da su, prema informacijama ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana, u 21.50 časova 24. novembra terorističke grupe koje se nalaze u zoni deeskalacije Idlib granatirale sjeverozapadne četvrti grada Alepa. Pucano je iz minobacača kalibra 120 milimetara sa municijom koja najvjerovatnije sadrži hlor iz jugoistočnog pravca demilitarizovane zone (na području naselja El Burajkat koje kontrolišu militanti Hajat Tahrir el Šam (bivši Nusra front). Mine napunjene otrovnim materijama eksplodirale su u ulici Nil u četvrti El Halidija.

(Sputnjik)

Najčitanije