Svijet

Imućni Hrvat kandidat za predsjednika Ekvadora: Nije u stranci, borio se na ratištima

Imućni Hrvat kandidat za predsjednika Ekvadora: Nije u stranci, borio se na ratištima
Foto: Screenshot YouTube | Imućni Hrvat kandidat za predsjednika Ekvadora: Nije u stranci, borio se na ratištima

KITO - Zvanično je potvrđena kandidatura Jana Topića, koji je porijeklom iz Hrvatske, za predsjednika Ekvadora.

Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika Telconeta Tomislava Topića iz Gvajakila.

Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), po struci je ekonomista i stručnjak za nacionalnu bezbjednost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske kompanije u Ekvadoru, koja zapošljava 2.000 ljudi.

Nije član niti jedne stranke, ali u kandidaturi iza njega stoji Hrišćansko socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredjeljenje, udruže za dobrobit građana.

U svom obraćanju je rekao da želi zaustaviti haos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijumske kulture i smatra da je vrijeme za uvođenje reda.

Sebe ne predstavlja kao političara već kao ekonomistu i stručnjaka za bezbjednost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da se uvede mir, da se poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najizazovnijih zadataka, je stati na kraj narko kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, biće moguće omogučiti i strana ulaganja i poraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore. Želi oko sebe okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispre svega interes Ekvadora i namjera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja.

Naseljavanje u Ekvador započelo je krajem 19. vijeka kada su Hrvati tamo dolazili skupljati sjemenke koštane palme ("tagua"), tadašnji najvažniji izvozni proizvod, od kojega se izrađivala dugmad. Nakon što se razvila hemijska industrija, "tagua" se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije