Svijet

Južna Koreja ukinula odrednicu "neprijateljska" za Sjevernu Koreju

Južna Koreja ukinula odrednicu "neprijateljska" za Sjevernu Koreju
Foto: N.N. | Južna Koreja ukinula odrednicu "neprijateljska" za Sjevernu Koreju

SEUL - Južnokorejska vojska ukinula je odrednicu "neprijateljska" prema Sjeveru u svojoj posljednjoj vojnoj bijeloj knjizi i u jeku rastućeg mirovnog raspoloženja na Korejskom poluostrvu.

Odrednica za sjevernokorejsku vladu i vojsku kao neprijateljsku ukinuta je iz vojne bijele knjige za 2018. godine, objavilo je ministarstvo odbrane u Seulu.

Umjesto Sjeverne Koreje, Bijela knjiga, koja se objavljuje u dvogodišnjem periodu od 1967., navodi da južnokorejska vojska smatra snage koje prijete i ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integriret, narod i sredstva zemlje neprijateljima. 

U dokumentu se ističe da su, iako su Južna i Sjeverna Koreja u prošlosti imali česte konfrontacije i pomirenja, dvije Koreje održale tri samita 2018. godine, dok je prvi samit Sjevera i SAD-a takođe održan prošle godine. 

Bijela knjiga takođe navodi da su samiti stvorili novo sigurnosno okruženje u cilju denuklearizacije Korejskog poluostrva i izgradnje mira.

Južnokorejaski predsjednik Moon Jae-in i vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un sastali su se tri puta u prošloj godini, usaglašavajući se oko načina ublažavanja vojnih napetosti i sprečavanja dodatnih sukoba, prenosi Xinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije