Svijet

KFOR o konvoju vozila: Riječ o redovnoj vježbi

KFOR o konvoju vozila: Riječ o redovnoj vježbi
Foto: Tanjug | KFOR o konvoju vozila: Riječ o redovnoj vježbi

PRIŠTINA - KFOR je potvrdio da se konvoj njegovih vozila kreće prema sjeveru Kosova, ali dodaje da je riječ o redovnoj vježbi.

Riječ je o redovnoj vježbi kako bi snage bile spremne da se brzo rasporede po cijelom Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 12 44, navedeno je na tviter nalogu KFOR-a.

Konvoj se kretao juče prema Prizrenu, a danas prema sjeveru Kosova, dodaje se na tviter nalogu KFOR-a.

Portparol Kfora Vinćenco Graso rekao je za Kos sev da je riječ o uobičajenoj vojnoj vježbi jedinica KFOR-a koja traje od juče i koja se odvija na čitavom Kosovu u nekoliko pravaca - takođe u zoni zapad i istok.

"Na primer, juče su se jedinice KFOR-a kretale od Uroševca ka Prizrenu i maltene, niko nije primetio", rekao je Graso.

On je dodao da "nema posebne mete" i da je u pitanju vježba jedinica koje će se po završetku vejžbe vratiti u svoje kampove.

Kos sev navodi da je Graso time "demantovao navode Tanjuga o tome da KFOR nosi opremu za blokadu granice".

Tanjug je ranije danas javio da je više od 45 vozila Kfora ušlo na sjever Kosova i Metohije, nešto prije 10.00 časova, da se kreću u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića, što Graso potvrđuje.

Navedeno je takođe da, pored borbenih vozila, nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, ali se nigde ne spominje "blokada granice".

Pokreti Kfora na sjeveru dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namjere da sutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu "suvereno odlučuje"Priština.

U tom kontekstu, prisustvo Kfora na sjeveru, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije