Svijet

Kako je heroj spriječio Taranta da napravi veći masakr: "Dođi ovamo"

Kako je heroj spriječio Taranta da napravi veći masakr: "Dođi ovamo"
Foto: Screenshot | Kako je heroj spriječio Taranta da napravi veći masakr: "Dođi ovamo"

Broj žrtava napada, koji se u petak dogodio u Krajstčerču (Novi Zeland), popeo se na 50 nakon što je u džamiji Al Nur, gdje je Australijanac Brenton Tarant ubio najviše ljudi, nađeno još jedno tijelo.

Trideset četiri osobe ranjene u napadu nalaze su u bolnici u Krajstčerču, od kojih 12 na odjeljenju intenzivne njege.

Žrtava bi vjerovatno bilo još više da nije bilo jednog čovjeka, koga u Krajstčerču veličaju kao junaka. Dok se naoružani muškarac približavao džamiji u Linvudu (predgrađe Krajstčerča), ubijajući sve koji mu se našli na putu, 48-godišnji Abdul Aziz nije se sakrio. Pošto nije imao oružje, zgrabio je prvu stvar koju je našao: sa aparatom za kreditne kartice izletio je napolje, doviknuvši napadaču:

"Dođi ovamo!"

Potom je uvukao napadača u "igru mačke i miša" prije nego što se ovaj uplašio i odjurio svojim kolima.

Latef Alabi, imam džamije u Linvudu, otkriva da je oko 13.55 čuo glas ispred džamije, prekinuo molitvu i provirio kroz prozor. Tada je ugledao muškarca u crnom odijelu sličnom vojničkoj uniformi, s kacigom na glavi, koji je držao oružje u rukama. Pomislio je da je policajac, ali je onda ugledao dva tijela i čuo kako taj isti muškarac uzvikuje opscenosti.

"Shvatio sam da je nešto drugo u pitanju, da je to ubica", priča on.

Rekao je vjernicima, kojih je bilo više od 80, da legnu, ali su oni oklijevali. Odjeknuo je pucanj, prozor se razbio, a jedno tijelo je palo. Tada su shvatili da je stvar ozbiljna.

"Onda je dotrčao ovaj brat. Pojurio je za njim, uspio da ga obuzda i tako smo se spasili", kaže Alabi o Azizu.

"Da je uspio da uđe u džamiju, vjerovatno nas danas više ne bi bilo", dodao je.

Aziz kaže da je htio da odvrati pažnju napadaču kada je istrčao napolje i viknuo. Poslije toga je naoružani muškarac otkrčao do kola da uzme drugo oružje, a Aziz je bacio aparat za kreditne kartice na njega.

Za to vrijeme, njegova dva mlađa sina od 11 i pet godina dozivala su ga da se vrati unutra.

Napadač se vratio i otvorio vatru. Aziz je potrčao između automobila parkiranih pored ulaza i tako spriječio napadača da pogodi cilj. Onda je ugledao oružje koje je napadač ostavio i podigao ga, nanišanio i pritisnuo obarač. Bio je prazan.

"Ušao je u kola, a ja sam uzeo oružje i bacio ga na prozor njegovog automobila poput strijele i pogodio prozor. Vjetrobran se razbio i tada se uplašio", kaže on.

Aziz otkriva da ga je napadač psovao, urlao da će ih sve pobiti, ali je otišao, a Aziz je trčao za automobilom niz ulicu sve dok nije stao na crveno svjetlo, da bi se potom polukružno okrenuo i odjurio. Video-snimci objavljeni na internetu pokazuju da je policija gurnula kola tako da su sletjela s puta, a zatim izvukla osumnjičenog iz vozila.

Aziz, koji je iz Kabula (Avganistan), otkriva da je 25 godina živio u Australiji prije nego što se prije nekoliko godina preselio u Novi Zeland, prenosi "Blic.rs".

"Bio sam u mnogo zemalja, a ova je zaista lijepa", kaže Aziz i dodaje da je uvijek mislio da je mirna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije