Svijet

Madrid uputio ultimatum Briselu

Madrid uputio ultimatum Briselu
Foto: Ilustracija | Madrid uputio ultimatum Briselu
Beta

MADRID - Španski premijer Pedro Sančes izvršio je pritisak na svoje evropske partnere i zaprijetio da će blokirati sporazum o Brexitu.

On je istakao da će to učiniti ako se ne prizna direktna uloga Španije u pregovorima o budućnosti Gibraltara.

On je rekao na konferenciji u Madridu koju je organizovao Ekonomist da položaj te britanske enklave od sedam kvadratnih kilometara na jugu Španije treba da se definiše, pregovara i odluči između Velike Britanije i Španije, a da posljednjih 72 časa to nije ni garantovano u sporazumu o izlasku Britanije iz EU niti u budućoj političkoj deklaraciji.

"Prema tome danas žalim što moram da kažem da će jedna prozapadna vlada kao što je španska glasati protiv Brexita ukoliko nema promjena", na vanrednom samitu u nedjelju u Briselu.

Jedan izvor iz španske vlade je rekao da se radi o tome da treba da se jasno naznači da će budućnost Gibraltara biti odlučena u bilateralnim pregovorima između Velike Britanije i Španije, što je već odlučeno u direktivama Savjeta EU.

Taj izvor je rekao da se djeluje na svim nivoima i da je Sančes danas o tome razgovarao s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i da će razgovarati s predsjednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Španija već ima načelni dogovor s svojim evropskim partnerima o svojoj budućoj direktnoj ulozi u pregovorima o budućnosti Gibraltara, teritoriji gdje rade hiljade Španaca i na koju Madrid polaže pravo. Ali španska vlada želi da se njena direktna uloga precizira, "crno na bijelo".

Španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel već je iznio stav Madrida juče na sastanku sa svojim evropskim kolegama kada je EU dala prvo zeleno svjetlo na sporazum o razlazu koji je ispregovaran s Londonom.

Borel je rekao da Španija ne može da odobri sporazum o Brexitu ako nema garancija o Gibraltaru.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije