Svijet

Makron se večeras obraća naciji

Makron se večeras obraća naciji
Foto: N.N. | Makron se večeras obraća naciji

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron obratiće se večeras naciji poslije višenedjeljnih protesta, koji su bili praćeni i nasiljem, a američka agencija AP postavlja pitanje da li je za to prekasno.

AP dalje navodi da su demonstracije organizovane protiv Makronove vlasti i poslije duge tišine koja je nagomilala bes građana i da mnogi demonstranti žele da čuju od predsjednika samo jedno - "Dajem ostavku".

Međutim, to je malo verovatno, navodi američka agencija.

Umjesto toga, Makron će, kako se očekuje, objaviti niz mjera u vezi sa smanjenjem taksi, a što bi dovelo do povećane kupovne moći većine stanovništva, kojmu zamera da favorizuje bogate.

Makron je prinuđen da reaguje nakon četiri nedjelje protesta Žutih prsluka, praćenih nasilje u Parizu, a zbog čega su turisti uplašeni, ali i strani investitori, čime je Francuska uzdrmana "u korijenu", ocijenila je AP.

Makron se jutros sastao u predsjedničkoj palati sa političarima iz svih krajeva zemlje, predstavnicima sindikata i poslovnim ljudima da bi čuo koja su njihova strahovanja.

Protest Žutih prsluka započeo je kao protest protiv povećanja cijene goriva, od čega je, na kraju, Makron odustao, ali pojavili su se, u međuvremenu, zahtjevi da Makron podnese ostavku.

Pojedini pripadnici pokreta već planiraju novi protest za iduću subotu, a Makron djeluje odlučan u namjeri da nastavi svoj kurs, dok predsednički ili parlamentarni izbori nisu planirani prije kraja 2022. godine, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije