Svijet

Moskva: Rasformirati sve oružane kosovsko-albanske formacije

Moskva: Rasformirati sve oružane kosovsko-albanske formacije
Foto: Pixabay | Moskva: Rasformirati sve oružane kosovsko-albanske formacije

BEOGRAD - Međunarodne snage na Kosovu i Metohiji, prije svega Unmik i Kfor, u skladu sa mandatima koje im daje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve da bude izvršena demilitarizacija i rasformirane oružane "kosovsko-albanske formacije", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Odluka o transformisanju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u "punopravnu kosovsku armiju" predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN s ciljem ozbiljnog narušavanja situacije na Balkanu i stvaranja rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu, navodi se u saopštenju.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova ističu da su začuđeni retorikom niza političara iz SAD i EU, te generala NATO-a, koji pokušavaju da ubijede sebe i druge da odluka Prištine ne mijenja suštinu KBS-a, objavio je "Sputnjik".

"Riječ je o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, a glavna stvar je promjena suštine snaga koje su do nedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz podršku SAD i niza zemalja NATO-a već se vodi pojačana priprema kosovsko-albanske vojske, povećava se isporuka oružja i tehnike na Kosovo", navode iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se napominje da zapadne prijestonice i Brisel ignorišu konstruktivnu i odgovornu politiku Beograda, usmjerenu na traženje kompromisa i smanjenje napetosti.

Ističe se da se rukovodstvo Srbije uzdržalo od usvajanja mjera kojima bi se odgovorilo na to što je Priština u novembru uvela stoodstotne carine na robu iz (centralne) Srbije i BiH, koja je praktično usmjerena na stvaranje katastrofalnih uslova za Srbe na Kosmetu i nastavljanje etničkog čišćenja nealbanskog stanovništva.

"Kosovski `premijer` Ramuš Haradinaj, koji po nalogu SAD vodi politiku zaoštravanja krize sistematski prijeteći da će nasilje i rat na Balkanu biti obnovljeni, predstavlja oličenje neodrživosti zapadne propagandne koncepcije koja aktivno nameće stvaranje kosovske `državnosti`", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da samoproglašeno Kosovo, očigledno, sve više postaje tačka nestabilnosti i izvor konfliktnog potencijala u regionu, a da je posrednička uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine propala.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas set od tri zakona kojima se omogućava transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije