Svijet

NYT: Da li se saudijski princ priprema da dođe u posjed atomske bombe?

NYT: Da li se saudijski princ priprema da dođe u posjed atomske bombe?
Foto: Tanjug/AP | NYT: Da li se saudijski princ priprema da dođe u posjed atomske bombe?

VAŠINGTON - Prije nego što je saudijski krunski princ Mohamed bin Salman doveden u vezu sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, čak i od strane CIA, američke obavještajne službe su pokušavale da riješe potpuno drugu misteriju - da li se prestolonasljednik priprema da dođe u posjed atomske bombe?

Saudijska Arabija, naime, vodi pregovore sa SAD kako bi navela američku vladu da joj proda tehnologiju za izgradnju nuklearnih centrala, piše "New York Times".

Ali, tu postoji jedna "kvaka": Saudijci insistiraju da sami proizvode nuklearno gorivo, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu da bi Rijad mogao da to gorivo preusmjeri u tajni program proizvodnje nuklearnog oružja, kažu izvori iz administacije, upoznati sa pregovorima.

To je upravo ono što su SAD i njihovi saveznici strahovali da je radio Iran prije sporazuma iz 2015.

U Rijadu tvrde da će nuklearnu tehnologiju koristiti u mirnodopske svrhe, ali je princ Mohamed "upalio alarm" kada je početkom ove godine izjavio da, ako Iran razvije nuklearno oružje, to će učiniti i Saudijska Arabija, "što je prije moguće".

Njegovi pregovarači, na čelu sa ministrom energetike Halidom al-Falihom izazvali su dodatnu brigu jer su rekli da inspektorima UN neće omogućiti da provjere ako posumnjaju da se na nekoj lokaciji u pustinjskoj kraljevini radi na atomskoj bombi.

NYT konstatuje da se sada otvorilo još jedno pitanje: da li se vlastima u Rijadu, čiji su ljudi ubili Kašogija, a koje su više puta mijenjale zvaničnu verziju tog ubistva, može vjerovati kada se radi o nuklearnom gorivu i tehnologiji?

"Jedna stvar je prodavati im avione, a druga atomske bombe ili kapacitete da ih proizvedu", izjavio je kongresmen Bred Šerman, demokrata u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma.

"Zemlji kojoj se ne može vjerovati kada se radi o testeri, ne bi se smjelo vjerovati ni kada se radi o nuklearnom oružju", rekao je on, aludirajući na brutalno ubistvo Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je već dugo zainteresovana da dođe u posjed, ili da omogući svojim saveznicima da steknu osnove programa koji bi mogao da dovede do proizvodnje nuklearnog oružja, podsjeća "New York Times".

Saudijci su svojevremeno finansirali pakistanski tajni nuklearni program. Zbog te veze američke obavještajne službe se pitaju šta Rijad očekuje za uzvrat, odnosno da li bi, ako mu zatreba sopstveni nuklearni arsenal, Pakistan bio tu da mu ga obezbijedi.

Saudijci su razmišljali i o načinu upotrebe nuklearnog oružja, pa su još 1998. od Kine kupili rakete srednjeg dometa koje mogu biti opremljene i nuklearnim glavama.

Stručnjaci kažu da Rijad želi da izgradi čak 16 atomskih centrala u narednih 20 do 25 godina, vrijednih više od 80 milijardi dolara.

Nedavno su smanjili te ambicije na svega dvije, koje bi bile izgrađene tehonologijom američkog Vestinghausa, a vjerovatno proizvedene u Južnoj Koreji.

"New York Times" ukazuje i da Saudijska Arabija ima velika nalazišta rude uranijuma, kao i pet centara za nuklearna istraživanja sa sve brojnijom i sve stručnijom radnom snagom. Upravo je ministar Al-Falih ukazao na to rudno bogatstvo i na saudijsku namjeru da ga razvija.

"Nije prirodno da uvozimo obogaćeni uraniijum", poručio je on.

Američki sekretar za energiju Rik Peri, koji vodi pregovore sa Saudijcima, u martu je pred kongresmenima izbegao odgovor na pitanje da li Trampova administracija insistira da se Rijadu ne dozvoli proizvodnja nuklearanog goriva. Osam mjeseci poslije toga, u Vašingtonu i dalje ne kažu dokle su pregovori odmakli, primećuje NYT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije