Svijet

Nasljednica Merkelove imenovala 33-godišnjaka za genseka CDU

Nasljednica Merkelove imenovala 33-godišnjaka za genseka CDU
Foto: Tanjug/AP | Nasljednica Merkelove imenovala 33-godišnjaka za genseka CDU

BERLIN - Novoizabrana nasljednica Angele Merkele na čelu Hrišćanskodemokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer, koju mediji po inicijalima zovu i AKK, načinila je danas prvi potez na konsolidaciji vlasti nakon tijesne pobjede na unutarstranačkim izborima.

AP ocjenjuje da Kramp-Karenbauerova imenovanjem mladog konzervativca, 33-godišnjeg Paula Zjemjaka koji je aktuelni predvodnik omladinskog krila CDU, za novog generalnog sekretara demohrišćana nastoji da izgradi mostove sa rivalima za lidersku poziciju koje je juče porazima na poratijskom kongresu u Hamburgu.

Agencija navodi da 56-godišnja Kramp-Karenbauerova time pokazuje da je riješena da spreči trajne podjele u stranci i pruži više prostora konzervativcima i mlađim članovima da se čuje i njihov glas.

Funkciju generalnog sekretara CDU, koji se bavi političkom strategijom stranke na dnevnoj bazi, do sada je obavljala upravo Kramp-Karenbauerova.

Zjemjak za ovu poziciju nije imao protivkandidate, a dobio je podršku 62,8 odsto stranačkih delegata na kongresu, što po ocjeni AP pokazuje da Kramp-Karenbaueroj i dalje predstoji posao na ujedinjavanju CDU.

Agencija navodi da je Zjemjak po političkim gledištima pozicioniran još više desno u odnosu na novu liderku stranke, a važi za prijatelja ministra zdravlja Jensa Špana, kandidata za čelo partije koji je eliminisan u prvom krugu glasanja u Hamburgu, dok potiče iz istog regiona odakle i Fridrih Merz, drugi protivkandidat Kramp-Karenbauerove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije