Svijet

Njemačke vize za "bakšiš" od 13.000 evra

Njemačke vize za "bakšiš" od 13.000 evra
Foto: Ilustracija | Njemačke vize za "bakšiš" od 13.000 evra

BERLIN - Lokalno osoblje Generalnog konzulata Njemačke u iračkom Erbilu, glavnom gradu kurdske regije na sjeveru zemlje, "zarađivali su na patnji izbjeglica i izgradili cijeli korumpirani sistem" izdajući sirijskim izbjeglicama lažne njemačke vize za "bakšiš od čak 13.000 evra.

Ovo je otkrio njemački list "Der Spiegel", navodeći da je ovo samo još jedan skandal u nizu vezan za diplomatska predstavništva Njemačke u inostranstvu.

"Viza za bakšiš" piše "Der Spiegel", ako se bakšišom može nazvati iznos kojeg je za vize uzimalo osoblje njemačkog konzulata u iračkom gradu Erbilu.

Ovu temeljnu istragu sproveli su novinari Jerg Diel, Roman Lehberger i Endrju Musa, koji su nekoliko mjeseci bili na terenu.

Novinari su došli do saznanja da je lokalno osoblje Generalnog konzulata Njemačke u Erbilu izdavalo lažne dozvole za ulazak sirijskih izbjeglica u Njemačku.

"Cijene za njemačke vize su se kretale od 3.000 do 13.000 evra", navodi se u reportaži.

Sirijac Jasem M., kojeg su kontaktirali u Njemačkoj, rekao je njemačkim novinarima "kako nije mogao dočekati dan da vidi svoju porodicu i da su u Erbilu zatražili 15.000 ili 20.000 dolara, on bi to za njegovu djecu platio".

Iz razgovora novinara "Der Spiegela" s izbjeglicama koje su u Njemačku ušle na taj način može se sa sigurnošću reći da je u Iraku i Njemačkoj djelovala čitava "mreža profesionalnih krijumčara, korumpiranih službenika konzulata i njihovih pomoćnika u Njemačkoj".

"Kada je riječ o izdavanju viza, njemačka diplomatska predstavništva i konzulati, posebno na Bliskom istoku i u istočnoj Evropi, redovno se nalaze u središtu korupcionih skandala i istraga zbog krijumčarenja ljudi", piše "Der Spiegel".

"U većini slučajeva su lokalni službenici diplomatskih misija, koji zarađuju manje od svojih njemačkih kolega, postali slaba karika", naglašava "Der Spiegel" još jedan detalj iz istrage o izdavanju "viza za bakšiš".

Podsjećanja radi, u maju ove godine naširoko se pisalo o korupciji u Njemačkoj saveznoj kancelariji za izbjeglice i migracije (BAMF) tačnije u regionalnom predstavništvu u gradu Bremenu. Nakon otkrića ovog skandala, sprovedena je revizija više od 25.000 odluka o dodjeli azila. Tada je utvrđeno da je bivši zvaničnik u BAMF-a u odjelu Bremena, navodno, primio mito, te uzimao novac u zamjenu za dodjeljivanje azila za najmanje 1.200 izbjeglica koje nisu ispunile potrebne uslove. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije