Svijet

Norveška donirala BiH 630.000 dolara za zbrinjavanje oružja

Norveška donirala BiH 630.000 dolara za zbrinjavanje oružja
Foto: Ilustracija | Norveška donirala BiH 630.000 dolara za zbrinjavanje oružja

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 630.000 američkih dolara za projekt "Explode+", Vlada Kraljevine Norveške se pridružila aktivnostima zbrinjavanja nestabilne municije u BiH koje UNDP provodi tokom naredne godine.

"Smatramo da je pomoć u zbrinjavanju municije u Bosni i Hercegovini humanitarni i sigurnosni prioritet. Riječ je o direktnom doprinosu u podršci naporima Ministarstva odbrane BiH u smanjenju zaliha municije i uspostavljanju sistema održivog upravljanja. Uz ovaj doprinos putem UNDP-ove hitne akcije za uništenje municije (projekat Explode), Ministarstvo odbrane će moći zbrinuti velike količine zastarjele i nesigurne municije različitih kalibara i modela koja predstavlja izravnu bezbjedonosnu i sigurnosnu prijetnju za lokacije skladištenja, lokalne zajednice, ali čak i širu regiju", istakao je ambasador Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, zajedno sa zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukhrobom Košmuhamedovom.

UNDP provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na uništavanje nestabilne municije prvenstveno kroz EU STAR projekat (iznos od 2,8 miliona evra), finansiran sredstvima Evropske unije, a koji provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH, kao i projekat "Explode+", sufinansiran sredstvima vlada Kraljevine Norveške, Holandije i Njemačke.

"Današnji sporazum je još jedno priznanje uspješnog sprovođenja zahtjevne zadaće zbrinjavanja nestabilne municije koju provodimo u partnerstvu s lokalnim i međunarodnim institucijama. Podrška Vlade Kraljevine Norveške nesumnjivo će doprinijeti bržem rješavanju problema nesigurne i nestabilne municije u kontekstu sigurnosti lokalnih zajednica i vojnog osoblja. Projekat 'Explode+' pokazuje da se mnogo više može postići zajedničkim i koordinisanim aktivnostima za dobrobit svih" - navodi Košmuhamedov.

Sa dodatnim ulaganjem u sprovođenje projektnih aktivnosti za Explode+ i planiranim sprovođenjem do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Norveška pokazuje kontinuiranu predanost podršci razvoja BiH i boljoj sigurnosti zajednica, saopćeno je iz UNDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije