Svijet

Oluja poharala Evropu, najmanje 13 mrtvih

Oluja poharala Evropu, najmanje 13 mrtvih
Foto: Tanjug/AP | Oluja poharala Evropu, najmanje 13 mrtvih

LONDON - Najmanje 13 ljudi poginulo je od posljedica oluje Eunice koja je u petak i subotu poharala Evropu, udarivši na neke njene dijelove vrlo snažnim vjetrovima koji su rušili stabla, ostavljajući za sobom saobraćajnice u haosu i noseći krhotine raznih predmeta vazduhom.

Zahvatila je dijelove Velike Britanije, Irske, Nizozemske, Belgije, Njemačke i Poljske, objavile su hitne službe tih zemalja, a prenosi Index.

Prema tim službama u subotu su se njihovi pripadnici svojski trudili da ponovno uspostave snabdijevanje električnom energijom u stotinama hiljada britanskih domova.

Eunice je nastala u centralnom Atlantiku, a prema Evropi ju je odnijela struja s Azorskih ostrva, podaci su britanske meteorološke službe.

Britanski operateri vozova na vrijeme su pozvali stanovnike da ne putuju. Vozni redovi su u haosu, a većina putnih mreža je zatvorena otkako je Eunice u Englesku donijela najsnažniji udar vjetra dosad evidentiran u toj zemlji - 196 km/h.

Paralizovana je i željeznička mreža u Nizozemskoj, a međunarodne usluge Eurostara iz Britanije i Thalysa iz Francuske prekinute su zbog oštećenja nadzemnih dalekovoda.

I u Francuskoj je bez električne energije ostalo oko 75.000 domaćinstava, a veći dio zemlje suočen je s prekidom željezničkog saobraćaja.

Nestankom električne energije najgore je pogođena Velika Britanija. Ondje je bez struje ostalo gotovo 400.000 domova. Ovakvo se nevrijeme ne pamti još od 16. listopada 1987, kada je Britaniju i sjevernu Francusku pogodila "Velika oluja". 

Naučnici su rekli da su i oluja iz 1987. i Eunice nastale kao posljedice rijetko viđenog meteorološkog fenomena koji nastaje zbog neuobičajenog sraza atmosferskih sistema nad Atlantikom, koji su u petak ojačali.   

Trajekti preko Kanala, najprometnijeg brodskog puta na svijetu, obustavljeni su prije nego što je engleska luka Dover ponovno otvorena za plovila u petak poslijepodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije