Svijet

Pratite nas na Google news

Pentagon koristio krpelje kao biološko oružje?

Pentagon koristio krpelje kao biološko oružje?
Foto: Ilustracija | Pentagon koristio krpelje kao biološko oružje?
Agencije

​Neki članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon eksperimentisao na krpeljima, a onda ih i pustio u javnost što je izazvalo širenje lajmske bolesti, od koje u SAD boluje 300.000 ljudi.

List Rol kol, specijalizovan za pokrivanje svih dešavanja u Kongresu i Kepitol hilu, prenosi da je Predstavnički dom odlučio da podrži amandman na zakon o odbrani 2020. godine, koji bi zahtevao da ministarstvo odbrane proveri spekulacije o laboratorijski modifikovanim krpeljima, prenosi rollcall.com.

Republikanski parlamentarac Kristofer Smit iz Nju Džerzija napisao je amandman, koji zahteva od glavnog istražitelja Stejt departmenta da sprovede istragu i podnese izveštaj o tome da li je ministarstvo odbrane između 1950. i 1975. godine eksperimentisalo na krpeljima i drugim insektima da bi ih koristilo kao biološko oružje.

Ukoliko istraga utvrdi da je postojao takav ili sličan program, istražioc će morati da provjeri i utvrdi da li su neki od insekata korišćenih u ogledima pobjegli ili namjerno oslobođeni iz laboratorija.

„Potrebni su nam odgovori i to odmah“, rekao je Smit za Rol kol.

Godinama kruže spekulacije o tome da su stručnjaci u laboratorijskim postrojenjima za proučavanje životinjskih bolest na ostrvu Plam blizu Long Ajlanda i u Fort Derik u Merilendu možda inficirali insekte kako bi razvili biološko oružje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije