Svijet

"Pink Panter" opljačkao poznati dvorac pokraj Pariza?

"Pink Panter" opljačkao poznati dvorac pokraj Pariza?
Foto: N.N. | "Pink Panter" opljačkao poznati dvorac pokraj Pariza?
N.N.

Lopovi su uneredili poznati francuski dvorac iz 17. stoljeća Vaux-le-Vicomte te iz njega ukrali drago kamenje i novac u vrijednosti od dva miliona evra, piše The Guardian. Vlasnike dvorca, Patrisa i Kristinu de Vog, lopovi su za vrijeme krađe svezali.

Tužiteljica Beatris Angeleli-Lamote rekla je da policija zbog povezanosti s krađom traži šest pojedinaca te da osumnjičeni prema svemu sudeći nisu naoružani.

Dvorac "Vaux-le-Vicomte" udaljen je 48 kilometara jugoistočno od Pariza, a u vlasništvu je porodice de Vog od 1875. godine. Patrice i Kristina de Vog svoje su raskošno imanje okruženo vrtovima za javnost otvorili 1968. godine, a danas njime upravljaju sa svoja tri sina.

Dvorac je između 1658. i 1661. godine izgradio Nikolas Foke, ministar finansija francuskog kralja Luja XIV., odnosno Kralja Sunca. Prema legendi, Foke je 1661. godine pao u nemilost jer je u dvorcu neposredno nakon njegovog završetka priredio raskošni prijem na kojem mu je pozavidjeo sam Luj XIV.

Foke je ostatak svog života, točnije 19 godina, proveo u zatvoru. Kralj Luj XIV. potom je zaplijenio Fokeov dvorac i sve umjetnine koje je u njemu držao prebacio u Versaj.

Dvorac "Vaux-le-Vicomte" najveće je francusko kulturno dobro u privatnom vlasništvu, a proteže se na 500 hektara i godišnje ga posjeti oko 250 hiljada osoba.

Dvorac je na filmu i televiziji često "glumio" Versaj. Ta mu je uloga povjerena u filmu "Moonraker" o britanskom špijunu Džejmsu Bondu te filmu "Marija Antoaneta" Sofije Kopole.

Uz to, dvorac se često koristio za vjenčanja poznatih osoba. U njemu su se 2007. godine vjenčali francuski košarkaš Toni Parker i američka glumica Eva Longoria.

Iako još uvijek nisu objavljeni detalji o pljački, meta i ukradeni predmeti podsjećaju na rad međunarodne mreže kradljivaca dragog kamenja i nakita "Pink Panter".

Tu međunarodnu lopovsku mrežu sačinjava oko 200 do 250 članova, a većina potiče iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Grupu "Pink Panter" povezuje se s krađama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Njemačku, Sjedinjenim Američkim Državama, Luksemburgu, Kipru, Španiji, Monaku, Austriji, Australiji, Holandiji, Portugalu i Belgiji.

Lopovska je banda svoje ime dobila nakon što je 2003. godine iz juvelirnice u Londonu ukrala 500.000 funti vrijedan dijamant i sakrila ga u posudu sa sladoledom, prikazujući pritom radnju filma "Povratak Pink Pantera" iz 1975. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije