Svijet

Pjongjang predlaže novi sastanak Vašingtonu

Pjongjang predlaže novi sastanak Vašingtonu
Foto: Tanjug/AP | Pjongjang predlaže novi sastanak Vašingtonu

PJONGJANG - Sjeverna Koreja predložila je Sjedinjenim Američkim Državama nove razgovore, dan nakon neuspjeha njihovog susreta na vrhu u Hanoju, jer dvije strane žele da ostave vrata otvorena iako čvrsto stoje na svojim pozicijama.

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un dugo su putovali do mjesta njihovog drugog susreta posvećenog vrućem pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje, ali je susret naglo prekinut, pa su se dvije strane razišle bez planirane zajedničke izjave.

Svaka strana želi drugoj da pripiše odgovornost za taj zastoj.

Tramp je rekao da je Pjongjang tražio ukidanje svih sankcija koje su mu uvedene zbog njegovih zabranjenih programa, nuklearnog i balističkog.

Sjeverna Koreja je rekla da je tražila tek "djelimično" ukidanje tih ograničenja.

Što je neuobičajeno, sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho sazvao je šačicu novinara kako bi im iznio svoju stranu priče.

"U zamjenu za ublažavanje mjera koje ga pritišću, Pjongjang predlaže zatvaranje svih svojih postrojenja za nuklearnu proizvodnju u kompleksu Jongbjonu", rekao je sjevernokorejski ministar spoljnih poslova.

"Bolje ponude od te neće biti"; upozorio je on.

Kina - saveznik Pjongjanga - pozvala je u petak da Ujedinjene nacije raspravljaju o djelimičnom ukidanju ekonomskih sankcija pod kojima je Sjeverna Koreja, prenosi "Al Jazeera Balkans".

Neslaganje nije spriječilo zvaničnu sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA-u da istakne da su Tramp i Kim imali "veoma konstruktivan i iskren razgovor".

Nakon povratka u Vašington u petak, američki predsjednik je istakao da su njegove veze sa sjevernokorejskim vođom "jako dobre".

"Imali smo prave razgovore o važnim pitanjima s Kim Džong Unom: znamo šta oni hoće, a oni znaju šta mi moramo postići", istakao je u objavi na Twitteru.

Samit u Hanoju bio je "uspješan", tvrdi ipak KCNA, dodajući da je Kim predložio Trampu novi susret.

Američki predsjednik je takođe izrazio nadu da će ubrzo vidjeti sjevernokorejskog lidera, ne navodeći druge pojedinosti.

"SAD nestrpljivo čekaju povratak za pregovarački sto kako bi nastavile razgovore koji će na kraju dovesti do mira i stabilnosti", izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo prilikom posjete Manili u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije