Svijet

Počelo povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije

Počelo povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije
Foto: abc news | Počelo povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije
Srna

VAŠINGTON - SAD su počele povlačenje svojih vojnika iz Sirije, a kampanja protiv "Islamske države" ulazi u novu fazu, saopštila je danas Bijela kuća.

U saopštenju se napominje da je "teritorijalni kalifat" ove islamističke organizacije poražen.

"Ove pobjede nad `Islamskom državom` u Siriji ne označavaju kraj globalne koalicije ili kampanje. Počeli smo da vraćamo kući američke trupe dok traje tranzicija u sljedeću fazu ove kampanje", izjavila je portparol Bijele kuće Sara Sanders.

Nemenovani američki zvaničnik rekao je Rojtersu da će svo osoblje Stejt departmenta biti evakuisano iz Sirije u roku od 24 časa.

Ovaj izvor dodao je da je vremenski okvir za povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije 60 do 100 dana i da će se trupe vratiti kada bude okončana posljednja operacija protiv islamista.

Predsjednik Donald Tramp prethodno je putem "Tvitera" objavio da je "Islamska država" u Siriji poražena i da je to bio njegov jedini cilj u toj zemlji.

SAD imaju u Siriji oko 2.000 vojnika, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih snaga koje blisko sarađuju sa savezom kurdskih i arapskih milicija, poznatih pod imenom "Sirijske demokratske snage" /SDF/.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije