Svijet

Pojačana potraga za čovjekom koji je više puta proglašavan mrtvim

Pojačana potraga za čovjekom koji je više puta proglašavan mrtvim
Foto: Ilustracija | Pojačana potraga za čovjekom koji je više puta proglašavan mrtvim

Bezbjednosne snage SAD, Francuske, Sirije i Iraka značajno su pojačale napore u potrazi za liderom "Islamske državi" Abu Bakr el Bagdadijem u području granice između Sirije i Iraka, javila je televizija "Alsumarija", pozivajući se na izvor iz bezbjednosne agencije u sirijskoj pokrajini Anbar.

Televizija navodi da su u operaciju uključeni dronovi, a jedinice za potragu pojačano pretražuju područje.

Izvor iz bezbjednosnih agencija Iraka izjavio je da se agencije takmiče koja će prva zarobiti ili ubiti Bagdadija, prenio je "Sputnjik".

On je rekao da se potraga sprovodi sa obje strane Eufrata, od Bakura u Siriji do Makr ez Zina u Iraku.

General-pukovnik Kenet Mekenzi, koji je imenovan za novog komandanta Centralne komande SAD, izjavio je u utorak, 4. decembra, da je Bagdadi i dalje živ i da se krije negdje u pustinjskom području u blizini rijeke Eufrat.

Mediji su u oktobru javili da je Bagdadi naredio da se pogubi 320 njegovih pristalica, uključujući komandante, zbog nedostatka lojalnosti i nemara.

Tokom rata protiv "Islamske države" u Siriji i Iraku, Bagdadi je u više navrata izbjegao pokušaje ubistva koje su organizovale vojske Rusije, SAD i Irana, a nekoliko puta je i proglašen mrtvim.

Irački mediji su u septembru javili da je Bagdadi "za dlaku" izbjegao smrt, jer je zakasnio na sastanak komandanata terorista.

Teroristi su u avgustu objavili najnovije obraćanje Bagdadija, u kojem teroriste poziva na nastavak džihada i "spaljivanje nevjernika".

Bagdadi se posljednji put u javnosti pojavio 2014. godine u Mosulu u Iraku, gdje je sebe proglasio vođom "kalifata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije