Svijet

Prijeti veliki sukob: Izrael će u najgorem slučaju napasti Iran?

Prijeti veliki sukob: Izrael će u najgorem slučaju napasti Iran?
Foto: Ilustracija | Prijeti veliki sukob: Izrael će u najgorom slučaju napasti Iran?
Beta

TEL AVIV - Izrael će možda morati da napadne Iran kako bi zaustavio iransko vojno utvrđivanje u Siriji, zaključak je izvještaja izraelskog Instituta za nacionalnu bezbjednost (INSS) u Tel Avivu koji je danas predstavljen u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu.

To je ujedno scenario u najgorem slučaju, prenose izraelski mediji.

Institut povezan sa Telavivskim univerzitetom razmatrao je čitav niz scenarija u izvještaju po kome je najozbiljnija prijetnja s kojom se suočava Izrael u ovoj godini rat na sjeveru, u koji bi bili umješani Iran, Hezbolah i Sirija.

"Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osjetljivi: Sirija, Liban i pojas Gaze. Na sva tri postoji potencijal za eskalaciju širokog sukoba i opšteg rata i to u isto vrijeme", navodi se u izveštaju u kome su lista prijetnji Izraelu i preporuke kako da se odgovori Iranu, libanskom Hezbolahu i palestinskom Hamasu.

Sukob na sjeveru po svoj prilici prelio bi se i na jug i Izrael bi se našao u situaciji da se bori i protiv Hamasa. Na listi je i iranski nuklearni program.

Situacija u pojasu Gaze je procijenjana kao najmanja pretnja Izraelu, ali se navodi da je hitnije pozabaviti se njom jer bi mogla da eskalira u neposrednoj budućnosti.

U dokumentu se pominje i izmjena politike SAD prema iranskom nuklearnom programu i odluka predsjednika te zemlje Donalda Trampa da zauzme oštriji stav od svog prethodnika Baraka Obame, ali se dodaje da Vašington nije spreman da uđe u vojni sukob s Teheranom.

Pominje se takođe nedavna Trampova odluka da povuče vojsku iz Sirije kako bi se istaklo da će Izrael možda morati da krene sam i napadne Iran.

Što se tiče Hamasa, Institut procijenjuje da Izrael mora da pripremi operativni plan kako bi zadao smrtni udarac toj islamskoj ekstremističkoj organizaciji, a bez namjere da ponovo okupira pojas Gaze.

Takođe se ocijenjuje da u tri rata na toj palestinskoj teritoriji u posljednjoj deceniji vojnom krilu Hamasa nije zadat ozbiljan udarac i da su izgledi za još jedan vojni sukob na jugu s Hamasom "izuzetno visoki".

Za širi izraelsko-palestinski sukob je navedeno da je to "bio i ostaje fundamentalni problem Izraela u odnosima sa njegovim susjedima u regionu i s međunarodnom zajednicom".

Konstatuje se da je inicijativa Trampove vlade za takozvani "sporazum vijeka", izraelsko-palestinski mirovni plan, odložena i da će jaz između SAD i Palestinaca otežavati obnovu procesa.

Ipak, "SAD i pragmatični sunitski arapski svijet će očekivati potez Izraela da se obnovi poverenje u izraelske dobre namjere", navodi se u izvještaju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Banjalučki Papak

Jedini apartheid rezim u danasnjem svijetu odrzava se u zivotu zahvaljuci svojim sponzorima iz US, UK i ostalih zapadnih zemalja za koje Palestinci nisu ljudska bica. Zato sam i dao komentar da Srbija treba sto prije da udje u nato .Sve price o demokratskom, slobodnom i naprednom zapadu se pretvaraju u prah kad se covjek sjeti koliko su zla nanjeli palestinskom narodu svojom podrskom Izraelu a na drugom postu sam komentarisao drugacije ali ok to je bilo za Srbe . Iran je jedina zemlja pored Sirije u tom dijelu svijeta koja otvoreno podrzava Palestinu. To je trn u oku izraelskoj vladi koja ce uciniti sve da uvuce ameriku u rat sa Iranom iako su i Amerika i moja omiljena EU ali za Srbe i Izrael veliki dio jedno te isto . Nevjerovatno je da Zidovi koji su pretrpjeli uzasne zlocine danas cine slicne zlocine nad Palestinom. I to se sve dogadja uz blagoslov velikih demokratija koje u stvari nemaju ni morala ni etickih nacela osim onih koji sluze njihovim elitama. Izvinite me što na jednom postu pišem ovako a na drugom potpuno drugačije o istaoj stvari jer ono što sam napisao na drugom mjestu to je za Srbe .

Banjalucki Papak

Jedini apartheid rezim u danasnjem svijetu odrzava se u zivotu zahvaljuci svojim sponzorima iz US, UK i ostalih zapadnih zemalja za koje Palestinci nisu ljudska bica. Sve price o demokratskom, slobodnom i naprednom zapadu se pretvaraju u prah kad se covjek sjeti koliko su zla nanjeli palestinskom narodu svojom podrskom Izraelu. Iran je jedina zemlja pored Sirije u tom dijelu svijeta koja otvoreno podrzava Palestinu. To je trn u oku izraelskoj vladi koja ce uciniti sve da uvuce ameriku u rat sa Iranom. Nevjerovatno je da Zidovi koji su pretrpjeli uzasne zlocine danas cine slicne zlocine nad Palestinom. I to se sve dogadja uz blagoslov velikih demokratija koje u stvari nemaju ni morala ni etickih nacela osim onih koji sluze njihovim elitama.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije