Svijet

Pratite nas na Google news

Ruski helikopter leti 600 kilometara na čas

Ruski helikopter leti 600 kilometara na čas
Foto: N.N. | Ruski helikopter leti 600 kilometara na čas
N.N.

​Rusija je razvila tehnologiju zahvaljujući kojoj će borbeni helikopteri moći da lete brzinom i do 600 kilometara na čas, što je mnogo brže od američkih pandana.

Kompanija "Kamov", koja je dio holdinga "Helikopteri Rusije", već je patentirala tu tehnologiju, a vijest je objelodanio glavni konstruktor preduzeća Sergej Mihejev, tokom nedavno održanog Međunarodnog avijaciono-kosmičkog salona "MAKS 2019", koji je bio organizovan u Žukovskom, nedaleko od Moskve.

Mihejev je izjavio da perspektivni pandani koje proizvode američke kompanije "Boing" i "Sikorski" još nisu dostigli takve pokazatelje — američki helikopteri, koji su u razvoju, letjeće brzinom od 480 do 550 kilometara na čas.

Budući da kompanija "Kamov" ima sve kompetencije za stvaranje takvih vrsta letjelica, ruski vojni eksperti kažu da se njihovim izjavama može vjerovati. Oni objašnjavaju da mnoge kompanije već duže vrijeme rade na stvaranju brzih helikoptera i da će u perspektivi helikopteri koji razvijaju velike brzine pomoći i u borbi protiv neprijateljskih lovaca-bombardera.

General-major Vladimir Popov, vojni ekspert i zaslužni vojni pilot Rusije, međutim, smatra da se takav projekat može pojaviti tek za deset godina.

"Proračuni pokazuju da danas možete da postignete tako velike brzine zahvaljujući energetskim mogućnostima motora, aerodinamici rotora i konstrukciji samog helikoptera. Tu se koristi mnogo novih tehnologija. Mi možemo da kažemo da smo ispred cijele planete i zaista je to tako. Za postizanje brzine od 600 kilometara na čas za helikopter, bez sumnje, potrebni su poseban pristup i napredna tehnologija. Međutim, mislim da niko neće imati takav projekat još deset godina", smatra Popov.

Ekspert je istovremeno istakao i veliki potencijal ruske avijacione industrije.

"Takve izložbe poput ’MAKS 2019‘ daju nam razlog da slobodno možemo da kažemo da naša avijaciono-kosmička industrija i naša vazduhoplovna industrija, kao i naši konstruktori, tehnolozi i proizvođači — imaju veliki potencijal i sjajne mogućnosti. U stvari, mi smo među tri najbolja proizvođača aviona u svetu", istakao je Popov, prenosi Sputnjik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije