Svijet

Tereza Mej zakazala glasanje o Brexitu za januar

Tereza Mej zakazala glasanje o Brexitu za januar
Foto: Tanjug/AP | Tereza Mej zakazala glasanje o Brexitu za januar

LONDON - Poslanici britanskog parlamenta glasaće o dogovoru o Brexitu u nedelji od 14. januara sljedeće godine.

Poslanici britanskog parlamenta glasaće o dogovoru o izlasku Britanije iz Evropske unije u nedjelji od 14. januara, saopštila je premijerka Tereza Mej poslanicima.

Glasanje je trebalo da se održi prošle nedelje, ali je odloženo nakon što je premijerka priznala da su šanse da bi izgubila podršku velike.

Objavljujući novi datum glasanja, premijerka je rekla da je Evropska unija jasno naglasila da plan o irskoj granici, takozvani bekstop, nije "nikakva zamka za Veliku Britaniju".

Ona je pozvala poslanike da podrže dogovor o Brexitu.

Laburisti su prijetili da će tražiti glasanje o povjerenju premijerki ukoliko ne zakaže novi termin glasanja.

Vođa laburista Džeremi Korbin rekao je da je Mej dovela državu u stanje nacionalne krize, kao i da više nema punu podršku kabineta.

"Dogovor je nepromenjen i neće se mijenjati. Potrebno je glasanje, a zatim i razmišljanje o drugim rješenjima", rekao je Korbin.

Velika Britanija bi trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta sljedeće godine, a dogovor o Brexitu definiše uslove napuštanja unije, kao i buduće odnose.

Međutim, dogovor stupa na snagu onda kada ga odobre britanski i evropski parlamenti.

U obrađanju poslanicima, premijerka je rekla da će parlament nastaviti raspravu o dogovoru o Brexitu u nedelji nakon 7. januara, a da će glasanje biti održano sedam dana kasnije.

Odbacila je mogućnost novog referenduma, rekavši da bi ponovno glasanje "nanijelo nepopravljivu štetu intergritetu naše politike" i ne bi rešilo ništa.

Nakon što se pojavila informacija da nekadašnji premijer Velike Britanije Dejvid Kameron savjetuje premijerku Mej, iz njenog kabineta je saopšteno da nema planova za slučaj da dogovor o Brexitu ne prođe glasanje u parlamentu.

Kako BBC saznaje, Kameron je bio u kontaktu sa premijerkom u vezi sa mogućnostima nalaženja rješenja u slučaju da dođe do zastoja postavljanja uslova o izlasku Velike Britanije iz EU.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije