Svijet

Tramp oslobođen pritvora (FOTO/VIDEO)

Tramp oslobođen pritvora (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP | Tramp se izjasnio da nije kriv (FOTO/VIDEO)

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice koju je protiv njega podnijelo njujorško tužilaštvo.

Tramp oslobođen pritvora

Bivši američki predsednik Donald Tramp oslobođen je pritvora i krenuo je ka aerodromu odakle će napustiti Njujork.

Trampov sin: Oslobodite ga

Trampov sin Erik, koji je dopratio oca na jučerašnjem letu iz Floride u Njujork, objavio je tvit ubrzo nakon što je krenulo Trampovo suđenje.

 

Tramp je ćutao

Prije ulaska u sudnicu, bivši predsjednik Donald Tramp nije dao izjavu - nešto što su neki savjetnici očekivali da uradi.

"Bili smo pod utiskom da će možda dati kratku izjavu prije nego što je ušao, a mislim da je primjetna činjenica da nije“, rekla je bivša Trampova direktorka komunikacija Bijele kuće Alisa Farah Grifin za CNN. "To mi ukazuje da potencijalno ono što je vidio u optužnici ide dalje nego što je očekivao".

Grifin je rekao da bi njegov nedostatak izjave takođe mogao da znači da su „advokati vjerovatno u sukobu sa savjetnicima za komunikacije“.

"Nisam kriv"

Tramp se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice.

Preduzete bezbjednosne mjere kada je Tramp u pitanju

Staklena vrata Krivičnog suda na Menhetnu iz kojih su nakratko izašli bivši predsjednik Donald Tramp i njegov advokat obično nisu zatamnjena kao trenutno.

To je još jedna od dodatnih bezbjednosnih mjera koje se danas preduzimaju.

Policija koja stoji iza Trampa je tu da obezbijedi normalan tok suđenja i zaštiti prisutne.

Ne može da kontroliše situaciju

Analitičari sa CNN-a navode da Trampovo lice, nakon što je uveden u sudnicu djeluje kao da ne može trenutno da kontroliše situaciju i da se u njoj nikada ranije nije našao. On se trenutno bori za svoju slobodu i sigurno je da u ovom trenutku razmišlja o tome.

Tramp prilikom ulaska u sudnicu nije imao samopouzdanje koje je pokazao na predsjedničkom mjestu, kao i tokom kampanje.

Tramp uveden u sudnicu

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, koji se tehnički nalazi u pritvoru, sproveden je u sudnicu gdje će saslušati sve tačke optužnice nakon čega će se izjasniti da li je kriv.

Očekuje se da će se sudija pojaviti u sudnici, a prema mišljenju analitičara ishod u velikoj mjeri zavisi od toga ko je sudija.

Novinari neće moći da prenose suđenje uživo.

Advokat: Ne vjerujem da se ovo dešava

Dok Donald Tramp čeka svoje saslušanje u zgradi suda na Menhetnu, advokat Džuli Rendelman, specijalizovana za kazneno pravo, za Sky News je rekla da "nikada nije mislila da će doživjeti ovakav dan".

"Iskreno ne mogu vjerovati što se danas događa. Zaista ne mogu", dodala je, javljajući se iz Njujorka.

Tramp se suočava sa 34 tačke optužnice u vezi prevare oko tajnog novca koji je navodno plaćao za prikrivanje vanbračnih veza. Trampa optužuju da je pornozvezdi Stormi Daniels uplatio novac za njeno ćutanje o odnosu s njim uoči njegove kandidature na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Advokati kaže da je jedan od problema s ovim slučajem to što tužitelji moraju dokazati u smislu kaznenog djela da je Tramp to učinio zbog kampanje.

"Puno je prepreka koje tužitilaštvo mora preći kako bi ga proglasilo krivim van razumne sumnje", kazala je ona.

Bajdenu Tramp nije u fokusu

Američki predsjednik Džo Bajden je svjestan optužbe svog prethodnika i "očigledno" će ispratiti vijesti, saopštila je Bijela kuća danas, ali je naglasila da to "nije u njegovom fokusu".

Trampova poruka prije hapšenja

Tramp je objavio na "Truth Social" dok je bio na putu ka kancelariji okružnog tužioca Menhetna:

"Idemo u Donji Menhetn, u zgradu suda. Djeluje tako NADREALNO - VAU, oni će me UHAPSITI. Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava u Americi. MAGA!"

Očekuje se izlazak pred sudiju

Trenutno se sprovodi standardna procedura prilikom hapšenja protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, nakon čega će biti izveden pred sudiju.

Svijet očekuje da sazna sve tačke optužnice za koje se tereti Donald Tramp.

"Tramp je uhapšen"

Bivši američki predsjednik ušao je u zgradu suda, a američki mediji napominju da je uhapšen onog trenutka kada je zakoračio unutra.

Donald Tramp izašao ispred zgrade

Bivši američki predsjednik je izašao ispred zgrade i dignutom pesnicom pozdravio prisutne. Očekuje se uskoro da će se uputiti ka zgradi suda. 

Američki mediji napominju da supruga Donalda Trampa, Melanija, nije uz njega i da će se sam suočiti sa optužnicom.

Kako će izgledati hapšenje Donalda Trampa?

Trampa će, piše CNN, cijeli dan pratiti tajna služba. Njegovo hapšenje biće obrađeno u Okružnom državnom tužilaštvu gdje će mu uzeti otiske prstiju. Još uvijek nije jasno hoće li Tramp biti fotografisan prilikom formalnog hapšenja, budući da postoji zabrinutost da bi slika mogla da procuri. On će kroz zadnje hodnike i lift biti odveden do zgrade suda, koja se nalazi u istoj zgradi kao i kancelarija okružnog tužioca. Proći će kroz javni hodnik do sudnice gdje će biti izveden pred sud.

Tramp planira da se obrati kratko prije ulaska u sudnicu

Bivši predsjednik Donald Tramp planira da iznese kratke komentare - jednu kratku rečenicu, kažu savjetnici za CNN - prije nego što danas popodne uđe u sudnicu na Menhetnu.

Veliki broj pristalica Trampa ispred sudnice na Menhetnu

Podrška i protivnici Trampa se okupili ispred sudnice

Oglasio se Tramp

Bivši američki predsjednik Donald Tramp prvi put danas se oglasio na svojoj društvenoj mreži "Truth Social". U objavi je ponovno napao sudiju i zatražio da se današnje ročište premjesti na drugu lokaciju. Konkretno, traži da se ročište s Menhetna prebaci na Stejten Island.

Cijela Trampova objava je napisana velikim slovima. U njoj bivši američki predsjednik sudiju Merčana opisuje kao čovjeka koji je "poznati mrzitelj Trampa, kao i njegova porodica".

Kaže da je sud na Menhetnu na teritoriju demokrata, što smatra nepoštenim.

"Vrlo nepošteno mjesto (Menhetn), neki su dijelovi na izborima dali samo 1% republikancima. Ovaj slučaj treba biti prebačen na obližnji Stejt Island - to bi bila vrlo poštena i sigurna lokacija za suđenje", napisao je, između ostalog, Tramp.

Huan Merčan će suditi Trampu

Kada Donald Tramp danas uđe u sudnicu u Njujorku, suočiće se sa iskusnim sudijom Huanom Merčanom.

On je osudio Trampovog bliskog saradnika Alena Vajselberga na zatvor, predsjedavao je suđenjem Trampove organizacije za poreske prevare i nadgledao krivični slučaj prevare bivšeg savjetnika Stiva Benona, prenosi b92. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije