Svijet

Tusk: EU želi da pomogne Terezi Mej

Tusk: EU želi da pomogne Terezi Mej
Foto: Tanjug/AP | Tusk: EU želi da pomogne Terezi Mej

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poručio je danas, nakon sastanka sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Briselu, da je Evropska unija spremna da joj pomogne da pridobije podršku britanskog parlamenta za prijedlog sporazuma o Brexitu.

"Imao sam dug i iskren razgovor sa premijerkom Terezom Mej uoči samita o Brexitu. Jasno je da 27 članica EU želi da pomogne, pitanje je kako", napisao je Tusk na Twitteru.

Ranije danas, britanska premijerka Tereza Mej stigla je u sjedište EU gdje je razgovarala sa Tuskom, u pokušaju da pridobije podršku lidera Unije kako bi izdejstvovala usvajanje sporazuma o Brexitu u britanskom parlamentu.

EU je danas potvrdila da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju, prema kojem Britanija treba da istupi iz evropskog bloka 29. marta, ali da bi mogla da usaglasi dodatnu političku podršku britanskoj premijerki, prenio je AP.

Terezi Mej, kojoj je Brisel treća stanica u ubrzanoj diplomatskoj turneji u okviru koje je danas već posjetila Holandiju i Njemačku, očajnički je potrebna politička podrška kako bi umirila domaću javnost, navodi američka agencija.

Mej je juče u posljednjem trenutku odložila ključno glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o Brexitu, priznavši da bi gotovo sigurno taj sporazum bio odbijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije