Fudbal

Pratite nas na Google news

Akcija "Var": Traže pritvor za osumnjičene

Akcija "Var": Traže pritvor za osumnjičene
Foto: N.N. | Akcija "Var": Traže pritvor za osumnjičene
Vladimir Grbić

Petorica osumnjičenih za namještanje fudbalskih utakmica u BiH u okviru akcije "Var" ispitano je juče u Tužilaštvu BiH nakon čega je odlučeno da se predloži mjera pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikriju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Kao bomba odjeknula je u BiH akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nakon koje je uhapšeno 12 osoba kojima se stavlja na teret organizovani kriminal zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi iako je javna tajna da na bh. terenima mnogo toga ne štima.

Službenici SIPA-e, prema pisanju bh. medija, juče su predali Tužilaštvu BiH Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića, a ako je suditi po saopštenju iz Tužilaštva njih čeka pritvor.

"Mjera pritvora biće predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikriju dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. Nakon ispitivanja petorice osumnjičenih tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH, uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora", između ostalog piše u saopštenju Tužilaštva gdje se navodi da će se intvenzivno nastaviti istraga protiv svih osoba osumnjičenih u ovom predmetu.

Treba istaći da su pripadnici SIPA-e u opsežnoj akciji čak uspjeli da snime osumnjičene kako uzimaju koverte s novcem i dogovaraju namještanje utakmica. Kao što je rečeno prvobitno je bilo uhapšteno 12 osoba, ali je sedam nakon kriminalisticke obrade još u ponedjeljak pušteno na slobodu. Protiv svih 12 lica biće podnesena krivična prijava, prenosi portal "Klix". Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović piše ovaj sarajevski portal. Ovo su samo neka od imena s obzirom na to da je istragom obuhvaćen veći broj osoba.

Akcija "VAR" sprovedena je u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i N/FS BiH, a pretresi i hapšenja su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom... Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige Federacije BiH iz prošle sezone, ali i neke iz BHT Premijer lige BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije