Fudbal

BHT Premijer liga: Igrači na terenu u junu?

BHT Premijer liga: Igrači na terenu u junu?
Foto: N.N. | BHT Premijer liga: Igrači na terenu u junu?

BHT Premijer liga BiH mogla bi da se nastavi 7. juna, a takmičenje mora da se završi do kraja jula. Iz N/FS BiH ističu da sve zavisi od vlasti u entitentima, jer moraju da čekaju njihovu dozvolu.

Na video-konferenciji predstavnika NF/S BiH i klubova BHT Premijer lige BiH predstavljen je neslužbeni plan o nastavku fudbalske sezone. Kako stvari stoje, klubovi bi s treniranjem mogli da počnu oko 10. maja, što bi svima dalo dovoljno vremena da se spreme za preostalih 11 kola prvenstva. Kada se uzme u obzir da se sve mora završiti do kraja jula, te da su tu i mečevi polufinala i finala Kupa BiH, jasno je da nas čeka zgusnut raspored. Naravno, ukoliko do nastavka takmičenja uopšte i dođe.

"UEFA i FIFA na mnogo načina pomažu da se prvenstva nastave, ali kod nas sve zavisi od vlasti u entitetima, jer moramo od njih da dobijemo zeleno svjetlo. Iskreno, veći optimista sam bio ranije nego sada", rekao je za "Nezavisne" nakon sastanka Milorad O. Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje.

Iz N/FS BiH su dužni da do kraja maja u UEFA dostave plan o nastavku takmičenja, tačnije tačan datum i format u kojem će se odigrati preostali dio sezone. Ukoliko do nastavka takmičenja ne dođe, bh. klubovi bi mogli da ostanu bez učešća u UEFA klupskim takmičenjima.

"Veoma sam skeptičan. Još se ništa ne zna. Ukoliko ne završimo takmičenje moraćemo da imamo debelo objašnjenje zašto nismo završili. Ukoliko iz UEFA taj razlog ne prihvate velike su šanse da naredne sezone ne igramo klupska takmičenja", kazao je Lale.

Jedan od prijedloga nakon sastanka je da svi igrači i učesnici utakmica obave dva testiranja na virus korona prije početka prvenstva i to prvi put prije trenažnog procesa, a drugi prije nastavka prvenstva. Osim toga, organizacija utakmice biće svedena na minimalan broj ljudi kako bi se i na taj način spriječila mogućnost da se neko od igrača i aktera utakmica zarazi ovim virusom. Utakmice bi se igrale bez prisustva publike, a u nekim opcijama je i da se svi učesnici testiraju i 24 sata prije utakmice.

Jedan od potencijalnih problema za nastavak prvenstva su i stranci. Fudbaleri, sportski radnici i treneri iz inostranstva će po povratku u BiH morati u dvosedmični karantin. Tu ponovo dolazimo do toga da  mjere zabrane u vezi s borbom protiv pandemije virusa kovid-19 nisu trenutno usklađene između dva bh. entiteta.

Dodajmo da je odranije poznato da će svi klubovi morati da obave dezinfekciju prostorija u kojima igrači borave, te da postave dezinfekcijski tunel, kao i da nabave toplomjere. Troškovi za nabavku ovakve opreme i dezinfekcijskih sredstava klubovima bi trebalo da budu refundirani iz fondova UEFA i FIFA i taj novac će klubovima prebaciti N/FS BiH.

Novi video-sastanak je zakazan za sedam do 10 dana i ostaje da vidimo da li će tada biti nekih zvaničnih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije