Fudbal

Čelsi dočekuje Barselonu u osmini finala Lige šampiona

Čelsi dočekuje Barselonu u osmini finala Lige šampiona
Foto: N.N. | Čelsi dočekuje Barselonu u osmini finala Lige šampiona

U centru pažnje današnjih mečeva osmine finala Lige šampiona je susret na "Stamford Bridžu" dobro poznatih rivala Čelsija i Barselone, koji su od 2000. već odigrali 12 međusobnih duela u elitnom klupskom takmičenju.

Mnogi od njih su bili puni kontroverzi i dramatičnih završnica. Svima je i dalje u sjećanju polufinale iz 2009. godine, kada je norveški sudija Tom Hening Evrebe, baš u Londonu, direktno oštetio Čelsi i pomogao ekipi iz Katalonije da prođe dalje te stvorio rivalske realacije dva tima. Tu su i pobjede u produžecima, zaustavnom vremenu...

Što se tiče nokaut faze, Barselona je u međusobnom sudaru imala više uspjeha (3:2), s tim da je Čelsi slavio u posljednjem dvomeču 2012. godine i kasnije postao prvak Evrope. Situacija je sada takva da se veće šanse za prolaz daju klubu s "Nou Kampa", posebno što je u Primeri blizu titule, pa fokus može da usmjeri na "ušati trofej", za razliku od Čelsija, koji se muči u engleskoj Premijer ligi. "Plavci" su prošle godine osvojili titulu prvaka, ali ove igraju promjenjivo pa se bore za mjesto koje vodi u elitno klupsko takmičenje naredne sezone. Ono što je dobro za Čelsi je to da su engleski klubovi već pokazali dominaciju u Ligi šampiona pošto su Liverpul i Mančester Siti slavili s 5:0, odnosno 4:0 protiv Porta i Bazela, dok je Totenhem imao najtežeg rivala i nije poražen u Torinu protiv Juventusa (2:2). Danas će Čelsi imati priliku da nastavi sa dobrim rezultatima, a sutra Mančester junajted u gostima kod Sevilje.

Manje neizvjesnosti se očekuje u Minhenu, gdje Bajern dočekuje Bešiktaš kao veliki favorit, iako je njemački gigant sa drugog mjesta ušao u osminu finala. Bešiktaš je već napravio istorijski rezultat što je kao prvi tim iz Turske u nokaut fazu otišao kao pobjednik grupe i sve preko toga bi bila premija. Utakmice se igraju od 20.45.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije