Fudbal

FK Željezničar i N/FS BiH na listi najvećih dužnika ViK Sarajevo

FK Željezničar i N/FS BiH na listi najvećih dužnika ViK Sarajevo
Foto: N.N. | FK Željezničar i N/FS BiH na listi najvećih dužnika ViK Sarajevo

Na listi najvećih dužnika "Vodovodu i kanalizaciji" (ViK) Sarajevo nalaze se FK Željezničar i N/FS BiH, objavila je Novinska agencija Patria. Iz "Želje" ističu da je dug još predmet sudskog spora, a i Saveza da to nije njihov.

Ukupna dugovanja fizičkih osoba prema ovom javnom komunalnom preduzeću iznose 58 miliona, a pravnih 8,3 miliona KM, objavila je Patria. Od toga na Željezničar otpada 81.122 KM, a na N/FS BiH 29.409 KM.

Nakon što je spisak dužnika ugledao svjetlost dana, na zvaničnoj stranici su se oglasili iz Željezničara. "Plavi" nisu demantovali dugovanje nego su naglasili da je sve predmet spora. U saopštenju se čak spominje cifra od 85.794,95 KM.

"Želimo da informišemo navijače, sponzore i prijatelje kluba da je navodni dug predmet sudskog spora i da sud tek treba da utvrdi da li je Željezničar dužan platiti pomenuti iznos od 85.794,95 KM. Sporni dug se odnosi na enormno visoke račune izdate za period od samo tri mjeseca 2014. godine, nakon čega je na stadionu 'Grbavica' detektovan kvar, odnosno puknuće cijevi na prostoru oko sjeverne tribine", između ostalog piše u saopštenju, gdje se navodi da je klub iznio dokaze da nije odgovoran za nastalo curenje vode.

Za razliku od Željezničara, iz Saveza su istakli da navedeni dug od 29.409 KM nije njih nego da pripada Geodetskom zavodu Federacije BiH, koji je bio u zgradi u kojoj se sada nalazi N/FS BiH.

"Pomenuti dug je nastao u periodu kad je zgradom upravljao Geodetski zavod FBiH, dakle prije nego što je N/FS BiH postao njen vlasnik. Napominjemo da je Savez zgradu kupio na javnom konkursu, koji je organizovao Općinski sud Sarajevo radi namirenja dugova po osnovu sudskih presuda u korist zaposlenika Geodetskog zavoda, te iz tog razloga pomenuti dug nije niti može biti prenesen na N/FS BiH", stoji u saopštenju N/FS BiH objavljenom na sajtu kluba.

Odbijenica Željezničaru

Luka Menalo, fudbaler Širokog Brijega, igra sjajno ove sezone i našao se na meti Željezničara, koji je, kako prenose mediji, poslao konkretnu ponudu klubu s "Pecare", koja je odbijena. Visina ponude nije poznata, ali su iz Širokog kazali da očekuju mnogo više novca za fudbalera koji je ove sezone već postigao sedam pogodaka i tome dodao četiri asistencije.

Bobić napustio klub

Adnan Bobić više nije član FK Željezničar pošto su klub i golman sporazumno raskinuli saradnju. Bobić je među "plave" stigao u januaru ove godine, ali nije zabilježio nijedan zvanični nastup. Dosad je  u karijeri branio za Igman, Velež i Slobodu. Iz Željezničara su golmanu poželjeli mnogo sreće u nastavku karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije