Fudbal

"Kovačević mora da ode"

"Kovačević mora da ode"
Foto: Vladimir Stojaković | "Kovačević mora da ode"

​Predsjednici svih sedam područnih fudbalskih saveza na nivou Fudbalskog saveza RS (FS RS) složni su da predsjednik Saveza Mile Kovačević mora da ode s te pozicije i u petak su ga pozvali da podnese ostavku. Ukoliko se to ne dogodi, najavili su nastavak borbe u okviru Statuta FS RS.

Oni su istakli da on ne može da ostane na čelu FS RS te da promjene koje su pokrenuli neće biti zaustavljene i po cijenu da ovakvo stanje traje sve do septembra naredne godine, kada bi trebalo da budu održani izbori za prvog čovjeka FS RS. Predsjednici područnih fudbalskih Saveza Miloš Brkić (Gradiška), Radika Marić (Semberija - Majevica - Birač), Milorad O. Lale (Sarajevsko-romanijska regija), Mile Mandić (Prijedor), Vico Zeljković (Banjaluka), Branko Stevanović (Doboj) i Žarko Laketa (Trebinja) u petak su se obratili javnosti i istakli da su svi složni u borbi za promjene.

"Kovačević je odavno izgubio povjerenje sportskih radnika i pokušavamo statutarnim putem da sprovedemo odluku većine. Svojom samovoljom paralisao je rad svih tijela FS RS koristeći metode koje nisu korektne, ljudske ni moralne. Koristićemo sve zakonom dozvoljene opcije, jer ne želimo da radimo ništa mimo Statuta. Vjerujem da će se ova priča oko smjene veoma brzo završiti, najkasnije do kraja godine, iako redovni izbori treba da budu održani tek krajem septembra 2020", rekao je Vico Zeljković, predsjednik PFS Banjaluka, i naglasio da bi bilo normalno da Kovačević iz moralnih razloga podnese ostavku, ali da niko od njih ne vjeruje da će se to desiti.

On je dodao da je Kovačević nedavno izjavio da je spreman i da uruši FS RS samo da ostane na funkciji, te naglasio da ljudi koji žele promjene nisu hajduci i nikako ne žele da ruše ni FS RS ni Statut. Zeljković je još jednom ponovio da niko ne može da vlada bez većine, a po njegovim riječima Kovačević ju je izgubio.

Milorad O. Lale, potpredsjednik FS RS i predsjednik PFS Sarajevsko-romanijske regije, naglasio je da je dao glas za promjene, jer mu se sviđa ideja novih snaga. Kazao je da je dosta odluka u posljednje vrijeme doneseno naprečac te da ne bježi od odgovornosti, jer je u mnogim učestvovao i on sam.

"Ne amnestiram ni sebe ni bilo koga drugog, ali sve ide od glave. Onaj koji ima najveću moć ima i najveću odgovornost", kazao je Lale.

Radika Marić, predsjednik PFS Bijeljina, je istakao da nema bojazni da N/FS BiH neće priznati demokratske izbore na nivou FS RS jer je to ozbiljna institucija koju prate i UEFA i FIFA. Uz PFS Banjaluku je i ranije protiv izbora Kovačevića bio PFS Trebinje, na čijem čelu je Žarko Laketa, pa je sasvim logično to da je sada za promjene u Savezu.

"Neka pobijedi pametniiji"

Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, kazao je da je zahtjev za vanrednu sjednicu Skupštine FS RS potpisalo samo četiri, a ne sedam predsjednika područnih saveza i da se takvim zahtjevom krši Statut FS RS.

"To su nestatutarna pitanja koja se ne mogu naći na dnevnom redu. U toj pravnoj utakmici pobijediće stručniji, pametniji i sposobniji, tu nema nikakvih problema", rekao je Kovačević za Mondo, reagujući na pres-konferenciju koju su u petak održali predsjednici područnih saveza i između ostalog dodao:

"Neka me stave na optuženičku klupu kao nacionalnog izdajnika, jer kad nemaju ništa onda me optužuju za izdaju nacionalnih interesa."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije